Bratislavski grad / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 12. del

Peto etapo smo začeli z ogledom Dunaja. Prenočili smo v hotelu na levem bregu Donave. Po zajtrku smo po znamenitem Cesarskem mostu (Reichsbrücke) prečkali Donavo in vstopili v staro mestno jedro, ki leži na desnem bregu reke. Prvi most je bil zgrajen že v času cesarstva, drugi, zgrajen leta 1937, se je leta 1976 zrušil v reko. Tretji, sedanji most je bil predan v uporabo leta 1980 in je prava tehnična mojstrovina. Po njem vodijo šestpasovna cesta, podzemna železnica (U-Bahn) ter dva pločnika in dve kolesarski stezi, ki zagotavljajo varno prečkanje pešcem in kolesarjem.

Dunaj je mesto, kjer se na vsakem koraku prepletajo zgodovina, umetnost in kultura. V središču mesta se dviga veličastna katedrala svetega Štefana, ki jo domačini ljubkovalno imenujejo Šteferl. Ta gotska mojstrovina ni le simbol Dunaja, temveč tudi kraj, kjer se srečujejo ljudje z vsega sveta. Le nekaj korakov stran stoji Hofburg, ki je s svojo monumentalno arhitekturo ponos mesta. Hofburg ni le zgodovinsko središče, temveč tudi simbol nekdanje cesarske moči. Palača je prava arhitekturna mojstrovina, ki obiskovalce osupne s svojo velikostjo in eleganco. V bližini je tudi Trg herojev (Heldenplatz), kjer stojita dva konjeniška spomenika, kip nadvojvode Karla in kip princa Evgena Savojskega.

Po ogledu Dunaja smo prečkali Donavo in nadaljevali pot po levem bregu, kjer smo najprej kolesarili ob rokavu Neue Donau, nato pa po nasipu. Kolesarska steza nas je vodila skozi narodni park Donau-Auen, kjer je eno največjih poplavnih območij Donave. Kolesarili smo mimo mrtvice Kühwörther Wasser, ki je pravi raj za ribiče. Kolesarjenje po nasipu mimo krajev Schönau, Orth, Eckartsau, Stopfenreuth je bilo zelo prijetno. Kolesarska pot je bila deloma asfaltirana, v nekaterih delih pa makadamska, spremljali so nas gozdovi in številne mrtvice. Pri Hainburgu smo prečkali Donavo in nadaljevali po desnem bregu. Mesto Hainburg je znano po lepo ohranjenih mestnih vratih iz 13. stoletja. Kolesarska steza je speljana ob železnici in cesti. Prispeli smo v Wolfsthal, zadnje avstrijsko mesto pred mejo s Slovaško. Do meje smo kolesarili po kolesarski poti ob glavni cesti, po prečkanju meje pa zavili nazaj proti Donavi.

Pot nas je vodila proti mostu SNP (Novi most), od koder je bil čudovit pogled na Bratislavski grad, ki stoji na vzpetini nad mestom. Skupna dolžina mostu je 430,8 metra. Na mostu sta po dva prometna pasova za vsako smer vožnje, pod nivojem ceste pa sta dve poti, namenjeni pešcem in kolesarjem. Po mostu smo se zapeljali do hotela v središču mesta, kjer smo tisti dan zaključili etapo.

×