Györ, mestna hiša / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 13. del

Šesta etapa kolesarjenja ob Donavi se je začela v slikovitem mestu Bratislava na Slovaškem, kjer smo po zajtrku najprej raziskovali ulice tega zgodovinskega mesta. Bratislava, ki se je do leta 1919 imenovala Pressburg, ima bogato zgodovino in je prehodila dolgo pot od časa, ko je bila del Avstro-Ogrske, do danes, ko je prestolnica neodvisne Slovaške. Naša pot nas je vodila mimo številnih znamenitosti, vključno z veličastnim gradom na vzpetini nad mestom, ki je bil nekoč sedež madžarskih kraljev, ter starim mestnim jedrom.

Po ogledu predsedniške palače na Hodževem trgu, pred katero stoji fontana Planet Zemlja, in po vožnji mimo Trga svobode smo se usmerili nazaj proti Donavi. Tu smo nadaljevali po levem bregu reke, kjer nas je kolesarska pot vodila tik ob umetnem kanalu, zgrajenem za potrebe hidroelektrarne Gabčíkovo. Ta del poti je bil izjemno slikovit, saj je asfaltirana kolesarska steza tekla vzdolž nasipa, kjer smo lahko uživali v miru in lepoti okoliške narave.

Ko smo prispeli do kraja Sap, kjer se umetni kanal ponovno združi z Donavo, se je asfaltirana pot končala in nadaljevali smo po makadamu. Po nekaj kilometrih smo prispeli do mesta Medvedov, kjer smo prečkali Donavo, ki na tem delu predstavlja mejo med Slovaško in Madžarsko. Zavili smo proč od reke in nadaljevali proti mestu Gjur (madžarsko Győr​), ki leži ob Mosonski Donavi, rokavu Donave, ki teče južno od glavnega toka reke.

Gjur, cilj etape, je mesto s posebno atmosfero. Leži na sotočju rek Raba, Rábca in Mosonska Donava. Šesto največje mesto na Madžarskem nas je navdušilo s svojo bogato zgodovino in arhitekturo. Ogledali smo si staro mestno jedro, ki ga krasijo baročne zgradbe, ozke tlakovane ulice in živahni trgi. Posebno pozornost smo namenili mestni katedrali, ki izstopa s svojim razkošnim notranjim okrasjem. Poleg katedrale sta zanimivi tudi benediktinska in karmeličanska cerkev. Še posebno nas je navdušila mestna hiša z okrašeno fasado in veličastnimi stolpi. Po ogledu glavnih znamenitosti smo se zapeljali do našega prenočišča na obrobju mesta.

Naslednji dan smo kolesarili od Gjura do Esztergoma skozi slikovite pokrajine ob reki Donavi, ki se v tem delu ovija med Madžarsko in Slovaško. Pot nas je vodila po desnem bregu skozi mestece Ács do madžarskega mesta Komárom, kjer smo prečkali Donavo in se znašli v mestu Komárno ​na Slovaškem. Komárno leži na sotočju Donave in Váha, najdaljše reke na Slovaškem.

Kolesarjenje smo nadaljevali po levem bregu Donave, uživajoč v razgledih na reko in okoliško pokrajino. V mestu Štúrovo smo ponovno prečkali Donavo in prispeli v Esztergom na Madžarskem, eno najstarejših in najpomembnejših mest v državi, kjer je bil cilj današnje etape.

×