Borovničeva pita / Foto: Erika Jesenko

Enostavno borovničevo pecivo

Z borovnicami smo se sladkali že pretekli teden. Ker pa s svojo barvo in svežino tako prijetno popestrijo poletne dni, je prav, da iz njih spečemo še kaj preprostega in slastnega.

Za pripravo borovničeve pite z listnatim testom po­trebujemo: 1 paket listnatega testa, 250 g borovnic, 80 g sladkorja, 3 žlice mletih orehov, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko vaniljevega sladkorja in 1 jajce za premaz.

Listnato testo razvaljamo na velikost pekača. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo razvaljano testo. V posodi zmešamo borovnice, sladkor, limonin sok, mlete orehe in vaniljev sladkor. Borovničevo zmes enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico listnatega testa razrežemo na trakove in z njimi oblikujemo mrežo po borovničevem nadevu. Vrh testa premažemo s stepenim jajcem. Pito pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo.

Za pripravo preprostega borovničevega peciva potrebujemo: 200 g gladke moke, 150 g sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 100 ml mleka, 100 ml olja, 250 g borovnic in sladkor v prahu za posip.

V posodi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in vaniljev sladkor. V drugi posodi stepemo jajca in jim dodamo mleko ter olje. Dobro premešamo. Mokre sestavine postopoma dodajamo suhim in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Borovnice nežno vmešamo v pripravljeno maso. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pecivo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler ne postane zlato rjavo in zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Pecivo ohladimo in narežemo na kvadrate. Pred serviranjem ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s svežimi borovnicami.

×