Zbor Slovenske filharmonije je pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika odlično predstavil skladbe Cirila, Sama in Borisa Vremšaka. / Foto: Katja Dolenc

Zbor Slovenske filharmonije je pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika odlično predstavil skladbe Cirila, Sama in Borisa Vremšaka. / Foto: Katja Dolenc

Glasbena tradicija Vremšakovih

V župnijski cerkvi na Šutni v Kamniku je bil v spomin na dvajseto obletnico smrti slovenskega skladatelja, zborovodje in pedagoga Sama Vremšaka izvrsten koncert. Pevci Zbora Slovenske filharmonije so zapeli skladbe iz opusa kar treh Vremšakov: Cirila, Sama in Borisa. O življenju in delu očeta je spregovorila tudi hči Vladka Vremšak.

Kamnik – JSKD – območna izpostava Kamnik je ob podpori Občine Kamnik v sklopu festivala Musica Aeterna pred kratkim organiziral odličen koncert, ki je bil posvečen skladbam iz opusov Cirila, Sama in Borisa Vremšaka. Kot je v uvodnem delu povedal vodja izpostave Tone Ftičar, je bil koncert z naslovom Iz roda v rod: Vremšak, podpis kamniških glasbenikov, organiziran z namenom zaznamovanja spomina na Sama Vremšaka (1930–2004), ki je umrl pred dvajsetimi leti. Ob njegovih so predstavili tudi zborovska dela očeta Cirila (1900–1968) in sina Borisa (1964).

Po očetovih stopinjah

Že Samov dedek Alojz, ki se je preselil v Kamnik, se je glasbeno udejstvoval in je ljubezen do glasbe prenesel na sina Cirila, Samovega očeta, ki je bil violinist, organist, pevec, skladatelj in zborovodja. Polnih 42 let je vodil Prvo slovensko pevsko društvo Lira, ustanovljeno leta 1882, ki deluje še danes. Z izredno nadarjenostjo, smislom za pevsko kulturo, s pedagoškim in umetnostnim delom je izoblikoval okrog sedemdeset zborovskih skladb in več generacij zborovskih pevcev, Lira pa je dosegla pomembne uspehe.

Očetovim stopnjam je sledil Samo, ki je na Akademiji za glasbo študiral kompozicijo in solopetje. Po njem je prevzel vodenje moškega zbora Lira, ki ga je ob Komornem zboru RTV Ljubljana in Zboru Slovenske filharmonije (SF) vodil kar 31 let. S pedagoškim delom na Srednji glasbeni šoli Ljubljana in Akademiji za glasbo v Ljubljani je tudi on vzgojil vrsto glasbenikov ter ustvaril številna vokalna, vokalno-instrumentalna in instrumentalna dela.

Glasbeniki tudi otroci

Smisel za glasbo so podedovali tudi vsi štirje Samovi otroci – dvojčici Irena (Baar), znana operna pevka, in Vanda, Vladka, pevka v Zboru SF, ki je občinstvu opisala nekaj svojih spominov na očeta, ter sin Boris, ki je na Akademiji za glasbo prav tako zaključil študij kompozicije, poklicno pa deluje kot pevec v Zboru SF. Na koncertu so zapeli tudi tri njegove skladbe, ki so bile vsaka na svoj način posvečene spominu na očeta.

Mešani pevski zbor SF, ki ga sestavlja 36 pevcev in se kot edini poklicni koncertni vokalni sestav v Sloveniji v veliki meri posveča ohranjanju domače glasbene dediščine, je izvrstno vodil novi umetniški vodja in dirigent Sebastjan Vrhovnik, tudi Kamničan. V prvem delu je zbor nastopil na cerkvenem koru, kjer ga je spremljal organist Tilen Bajec, saj je repertoar zajemal cerkvene skladbe, v drugem pa so nastopili pred oltarjem in zapeli več ljudskih pesmi. Predstavili so se tudi nekateri solisti.

Koncert so kasneje ponovili v Ljubljani v Slovenski filharmoniji, 7. oktobra pa so člani moškega pevskega zbora Lira ob 20. obletnici smrti Sama Vremšaka na njegov grob v Kamniku položili šopek.