Grajski konec tedna se je nadaljeval v nedeljo, ko je otroke zabavala Romana Kranjčan. / Foto: Peter Košenina

Grajski konec tedna se je nadaljeval v nedeljo, ko je otroke zabavala Romana Krajnčan. / Foto: Peter Košenina

Grajski lonec

Turistično društvo Smlednik je minulo soboto na tamkajšnjem Starem gradu že dvanajstič pripravilo prireditev Grajski lonec. V pripravi istoimenske jedi so se pomerile ekipe štirih turističnih društev iz občine Medvode. Najboljši grajski lonec so skuhali člani Turističnega društva Žlebe - Marjeta.

Smledniški grajski lonec je jed, ki bi jo naši premožnejši predniki lahko jedli pred letom 1767, ko je cesarica Marija Terezija izdala ukaz o pridelovanju in rabi krompirja. Sestavljajo jo tri vrste mesa, zelenjava in začimbe. Ekipe so mladi govedini dodale svinjsko meso in divjačino, jed pa obogatile še s čebulo, česnom, korenjem, z gomoljem in listi peteršilja in zelene, s svežim paradižnikom, svežo rdečo papriko ter slanino. Za zgostitev niso smeli uporabiti krompirja in moke, ampak le ajdovo kašo. Jed so lahko začinili z lovorovim listom, brinovimi jagodami, rožmarinom, šetrajem, timijanom, soljo, poprom in rdečim vinom.

Ker je bilo hladno in vetrovno, so letos grajski lonec kuhali dlje kot običajno. Sprva je zaradi slabega vremena kazalo, da bodo kotli ostali napol polni, a je v času ocenjevanja na Stari grad prišlo toliko ljudi, da so pojedli vse. Končnega zmagovalca je dala združena ocena strokovne komisije in obiskovalcev. »Člani komisije ocenjujemo okus, barvo, rezanje zelenjave in to, da so vse sestavine vidne, torej da niso razkuhane. Tekmovalci morajo biti pozorni, da sestavine v jed dodajajo ob pravem času. Slanina gre v lonec čisto na koncu, korenje kuhamo le dvajset minut, paradižnik pa le deset minut, sicer je razkuhan,« je povedal Janez Kosec, upokojeni profesionalni kuhar, ki že vsa leta ocenjuje grajske lonce. Letos rezanja zelenjave niso ocenjevali tako strogo, ker so ekipe s seboj prinesle kuhinjske pripomočke za rezanje, ki so jim olajšali delo in zagotovili, da so bili narezani koščki popolni. Sodelovali so člani štirih turističnih društev: Smlednik, Dragočajna - Moše, Hraše in Žlebe - Marjeta. Grajski lonec slednjih so strokovna komisija in obiskovalci izbrali za najboljšega.

V letu, ko občina Medvode praznuje trideset let, so na Grajskem loncu ponudbo za obiskovalce nadgradili. Otroke je med kuhanjem zabaval dvorni norček Beni, zvečer pa bi morala biti na vrsti še predavanje umetnostne zgodovinarke Lucije Fabjančič o Smledniku in koncert glasbene skupine Noreia, ki pa so ju bili zaradi slabega vremena prisiljeni prestaviti za teden dni. Grajski konec tedna se je nadaljeval še v nedeljo, ko je v dopoldanskih urah otroke zabavala Romana Krajnčan.