Foto: Erika Jesenko
Pretekli teden smo pripravljali jesensko musako z bučami in gobami, tokrat pa jo bomo pripravili s puranom in zelenjavo.
Za pripravo musake s puranom in zelenjavo potrebujemo: 1 kg krompirja, 600 g puranjega fileja, 1 čebulo, 1 bučko, 2 srednje velika korenčka, 1 šopek peteršilja, 0,5 kg paradižnikove mezge, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper, 2 žlici olivnega olja. Za preliv: 3 jajca, 2,5 dl mleka, ščep soli, ščepec muškatnega oreška.
Najprej pripravimo puranji ragu: puranje meso zmeljemo ali ga narežemo na drobne kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo, bučo ter korenje narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo puranje meso. Dodamo čebulo ter preostalo zelenjavo, solimo in popramo ter potresemo z rdečo papriko. Vse skupaj pražimo še 5 minut ter nato potresemo s peteršiljem in zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dušimo še 10 minut.
Krompir z olupkom skuhamo do polovice, nato ga olupimo in narežemo na pol centimetra debele rezine. Za preliv skupaj zmešamo jajca, mleko, ščep soli in muškatni orešček.
Sestavljanja musake se lotimo tako, da srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Nanjo razporedimo polovico puranjega raguja, ter nato prekrijemo s krompirjem. Čezenj razporedimo preostanek raguja in prekrijemo s preostalim krompirjem. Po vrhu prelijemo preliv. Z vilicami večkrat zabodemo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti.
Musako pečemo v pečici, segreti na 200 °C, pol ure. Da se musaka po vrhu ne bi preveč zapekla, jo med peko po potrebi pokrijemo z alu folijo. Pečeno musako prestavimo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati v pekaču še 10 minut.
Nasvet: Med plasti in po vrhu posujemo še nekaj naribanega sira.