Jakob Aurel Koletnik in Mohamed Jawhar Hamila iz Gostilne Ivan, ki se je letos predstavila prvič / Foto: Primož Pičulin
Jakob Aurel Koletnik in Mohamed Jawhar Hamila iz Gostilne Ivan, ki se je letos predstavila prvič / Foto: Primož Pičulin
Hmelj in klobasa
Začetek jeseni v Kranju že tradicionalno pomeni, da se Glavni trg spremeni v prizorišče prijetnega vrveža, vonjav in nasmehov. Tudi letos je zadišalo po pivu in kranjski klobasi.
Minuli konec tedna je Glavni trg v Kranju ponovno zaživel v vonjavah hmelja, dima in dobre volje. Dan kranjske klobase in piva, ki sta ga pripravila Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju s Karavano domačih pivovarn (Zavod Prevhub), je privabil množico obiskovalcev, ki so ob kozarcu piva in grižljaju kranjske klobase uživali v sproščenem vzdušju.
Na prizorišču so svojo ustvarjalnost predstavile domače pivovarne, med njimi Zavod Prevhub, Kranjska pivovarna, Pivovarna Advocatus, Crazy Duck, Stezičar in Loo-Blah-Nah. Prav Zavod Prevhub je poskrbel za novost – festivalsko pivo. »Lani smo v okviru Karavane domačih pivovarjev izpeljali že 18. Karavano in vedno smo ponudili unikatno festivalsko pivo. Tudi tokrat smo, čeprav ne gre za pravo Karavano, obiskovalcem namenili nekaj posebnega: novozelandski pilsner, lager z aromatičnimi novozelandskimi hmelji, ki prinesejo citrusno svežino,« sta pojasnila Davor Gantar in Andrej Gregorač.
Ob pivu je obiskovalce razvajala kraljica dogodka – kranjska klobasa. Svoja kulinarična doživetja so ustvarjali Gostilna Ivan, Mesarija Hribar in Bread and Black, za sladokusce pa so poskrbeli Kurtos family. Gostilna Ivan se je predstavila prvič in navdušila s čufti iz kranjske klobase, dimljenim pirekrompirjem, paradižnikovo omako, olivnim oljem in mikrozelenjem. »Jed smo ustvarili posebej za ta dogodek, da obiskovalcem ponudimo nekaj drugačnega,« je povedal Jakob Aurel Koletnik. Mesarija Hribar, ki sodi med trinajst certificiranih proizvajalcev kranjske klobase, pa je ostala zvesta tradiciji. »Naša kranjska klobasa je prava kranjska klobasa: svinjsko meso, nekaj slanine, sol, česen in poper,« je razložil Marko Dolenc.
Da je dogodek postal pomemben del kranjskega utripa, je potrdila tudi Simona Mohorič, vodja prireditve iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj: »Dan kranjske klobase in piva smo prvič pripravili leta 2019. V teh nekaj letih se je lepo prijel, obiski so bili, če je vreme dopuščalo, vedno dobri. Kranjska klobasa vedno pritegne ogromno zanimanja, celotna prireditev pa je prijeten praznik piva in kulinarike, ki hkrati pomeni tudi zaključek Prešernega poletja.«
Že v petek zvečer je vzdušje na trgu dvignila skupina Originalci, ki je s prepoznavnimi melodijami poskrbela, da se je druženje hitro prevesilo v pravo zabavo. V soboto pa je vzdušje postalo še bolj domače – Ansambel Kerlci je z narodnozabavnimi napevi obiskovalce zazibal v ples in smeh ter postavil piko na i prazničnemu koncu tedna.