/ Foto:

Jabolčno maslo / Foto: Erika Jesenko

Jabolka

Letošnja sezona je naklonjena jabolkom, kar ponuja priložnost za kreativnost v kuhinji. Poleg klasičnih receptov, kot sta jabolčni zavitek in pita, lahko jabolka uporabimo tudi za pripravo hranljivih energijskih kroglic, ki so popoln prigrizek za hitro pridobljeno energijo. Pripravimo lahko tudi domače jabolčno maslo, ki bo omogočilo, da se bomo z jabolki lahko sladkali tudi v poznejših mesecih.

Za pripravo jabolčnega masla potrebujemo: 2 kg jabolk, 100 g sladkorja, 1,5 žličke cimeta, sok ene limone.

Jabolka olupimo ter narežemo na kocke. Jabolčne kocke stresemo v večji lonec, prilijemo limonin sok in 1 dl vode. Zavremo in jabolka v pokriti posodi dušimo eno uro. Po tem času jih spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika. Jabolčni kaši dodamo cimet in sladkor ter pri nizki temperaturi kuhamo še od dve do tri ure, da se jabolčna kaša čim bolj zgosti in postane rjave barve. Še vročo kašo zapremo v čiste kozarce in pustimo, da se ohladi.

Pojasnilo: Jabolčno maslo je nekakšna različica jabolčne čežane in marmelade. Je bolj goste teksture, vendar na račun jabolčnega pektina in izhlapevanja vode med kuhanjem. Kljub temu da vsebuje manj sladkorja, je po okusu sladko z intenzivno aromo, saj vsebuje koncentriran delež sadnih sladkorjev in arome.

Za pripravo energijskih kroglic potrebujemo: 1 sred­nje veliko jabolko, 3 žlice limoninega soka, 200 g datljev, 100 g mletih mandljev, 50 g kokosove moke, 3 žlice medu, 2 žlici arašidovega masla, 1 žlico kakava, 1 žličko cimeta, mlete mandlje in kokosovo moko za posip.

Jabolko olupimo, naribamo ter pokapljamo z limoninim sokom. V mešalniku v gladko zmes zmeljemo datlje. Nato dodamo vse preostale sestavine, vključno z jabolkom, ter vse skupaj ponovno zmeljemo. Zmes za eno uro ali čez noč postavimo v hladilnik. Iz ohlajene zmesi napravimo za oreh velike kroglice. Če je masa preveč vlažna, dodamo še malo kokosove moke ali mletih mandljev. Polovico kroglic povaljamo v kokosovi moki, polovico pa v mletih mandljih.