Večji del ekipe kuharskih ustvarjalcev in kuhar gostitelj Matjaž Šink (levo), ki so tokrat s predstavitvenimi jedmi razvajali goste večerje. Poleg Šinka z leve stojijo še: Luka Čufar (Penzion in gostišče Lajnar), Simona Maček (Turistična kmetija Jamnk), Maša Mravinec (Gostilna Inglič) ter Neža in Rok Rihtaršič (Taverna Petra). / Foto: Alenka Brun

Večji del ekipe kuharskih ustvarjalcev in kuhar gostitelj Matjaž Šink (levo), ki so tokrat s predstavitvenimi jedmi razvajali goste večerje. Poleg Šinka z leve stojijo še: Luka Čufar (Penzion in gostišče Lajnar), Simona Maček (Turistična kmetija Jamnk), Maša Mravinec (Gostilna Inglič) ter Neža in Rok Rihtaršič (Taverna Petra). / Foto: Alenka Brun

Januarski Okusi Škofjeloškega

V okviru kulinaričnega festivala Okusi Škofjeloškega so ponovno organizirali večerjo, s katero so tako že tretjič zaznamovali festival, ki pa ga škofjeloško območje gosti že četrtič. Večerjo je gostila Gostilna Starman v Stari Loki, Okusi Škofjeloškega pa bodo na menijih izbranih ponudnikov še do konca januarja.

Škofjeloško območje v sebi skriva številne kulinarične zgodbe. Na festivalu se s povezovanjem dobaviteljev lokalnih živil in gostinskih ponudnikov, vključno s turističnimi kmetijami, predstavlja kulinarična ponudba, ki temelji na uporabi lokalnih surovin in pripravi hišnih specialitet, postreženih na sodoben način.

Lokalne dobrote kuharskih mojstrov lahko ves januar okušate v enajstih gostilnah in na turističnih kmetijah. Pripravili so jedi iz najboljših lokalnih sestavin in menije po enotni ceni.

Lokalne dobrote kuharskih mojstrov tako lahko okušate v Danilu – gostilni in vinoteki, Gostilni Inglič, Gostilni Lipan, Pr' Pepet, v Gostilni Starman, Gostišču Tolc, Penzionu in gostišču Lajnar, Restavraciji Na vasi, Taverni Petra in na dveh turističnih kmetijah: Jamnk in Pri Marku. Enotna cena menijev je 28 evrov, kulinarični festival pa poteka do konca tega meseca, in sicer pod okriljem Razvojne agencije Sora. Nekateri so se odločili in v ponudbo uvrstili dva menija, mesnega in vegetarijanskega, drugi samo mesnega, najdemo tudi ponudnika z veganskim in ribjim menijem. Nekateri ponujajo tudi možnost dodatne ponudbe z doplačilom ter seveda vinsko spremljavo.

Večerja

Udeležba na večerji ob odprtju festivala, ki jo je tokrat gostila Gostilna Starman v Stari Loki, kjer zadnja leta kuhinjo uspešno vodi Matjaž Šink, je vedno priložnost, da dejansko začutimo moč povezovanja in kulinaričnega ustvarjanja. Tu svoje znanje in ustvarjalnost na krožnikih predstavijo glavne kuhalnice, v besedi pa predstavniki sodelujočih na kulinaričnem festivalu.

Poleg pozdrava iz kuhinje je meni tokrat sestavljalo še pet hodov: hladna in topla predjed, juha, glavna jed in sladica. Na krožnikih smo se tako sprehodili vse od kunčje paštete do posebnega ješprenja, od goveje juhe z ajdovo kašo do jelenovega fileja in okusnih jabolčnih štrukljev v družbi okusov malin in cimeta.

Povezovanje večera so zaupali domačinki, televizijki Moniki Tavčar, glasbeni uvod pa ravno tako domačinu, Lenartu Sušniku. Posamezni gostje so nagovorili prisotne, med njimi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, škofjeloški župan Tine Radinja in direktor Razvojne agencije Sora Klemen Srna. Vabilu na večerjo se je odzvala Eva Štravs Podlogar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, prišla sta župana občin Železniki in Gorenja vas - Poljane Marko Gasser in Milan Čadež, prisotna je bila Andreja Križnar, vodja Turizma Škofja Loka, in drugi.

Povezovanje

Gostitelj David Tavčar je nekaj besed namenil meniju večera, se zahvalil vsem sodelujočim gostincem, ki so ga soustvarjali, ter poudaril tokratni nekoliko drugačen način vinske spremljave. »Odločili smo se za dva vinarja in tako dvojno vinsko spremljavo. Bogomir Valdhuber prihaja iz Svečine, drugi del vinske spremljave pa je z Domačije Bizjak.« Iz Kojskega sta bila prisotna tako Jakob kot Grega Bizjak, ki sta svoja vina tudi predstavila, ravno tako je o svojih izbranih vinih spregovoril Valdhuber. Je pa Tavčar omenil še someljeja Marka Murna, ki jim je pomagal pri izboru obeh vinarjev, ki prihajata iz zelo različnih vinorodnih okolišev.

Župan Radinja je s ponosom pozdravil festival in se ravno tako zahvalil vsem gostincem ter drugim, ki ga soustvarjajo, Klemen Srna pa je med drugim spomnil, da so se Okusi Škofjeloškega v tej obliki rodili v letih 2021 in 2022. »Gre za več kot le hrano; gre za spoštovanje lokalnih pridelovalcev, predelovalcev in gostincev. Gre tudi za spoštovanje tradicije, kulture in gojenje specifičnega življenjskega sloga,« je dejal. Tudi on se je zahvalil vsem, ki skupaj z agencijo in drugimi deležniki vztrajajo in pomagajo pri tem kulinaričnem projektu, ki ga škofjeloško območje gosti kar cel mesec.