Gobji paprikaš / Foto: Erika Jesenko
Deževni in vse krajši jesenski dnevi morda res ne prinašajo veliko optimizma. Če je le mogoče, je prav, da v vsaki stvari najdemo nekaj pozitivnega. Naj bodo to tokrat jurčki. Veselje je že, ko ga zagledamo v gozdu, potem pa še ko uživamo v gobjih jedeh.
Za pripravo stročjega fižola z jurčki potrebujemo: 0,5 kg stročjega fižola, 200 g svežih jurčkov, 2 stroka česna, šopek svežega peteršilja, 3 žlice olivnega olja ter sol in poper po okusu. Stročji fižol očistimo, odrežemo konce ter jih narežemo na približno 4 cm dolge kose. Fižol skoraj do konca kuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Kuhati ga prenehamo, ko je še malenkost trd. Jurčke očistimo in jih narežemo na rezine. Česen olupimo in nasekljamo. V ponvi na olju prepražimo česen, dodamo jurčke in pražimo, da se zapečejo in voda izhlapi. Nato dodamo še kuhan fižol, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Na koncu primešamo še sesekljan peteršilj.
Za pripravo gobjega paprikaša potrebujemo: 500 g svežih gob, kot so jurčki ali lisičke, 1 večjo čebulo, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, 2 dl zelenjavne juhe ali vode, 2 žlici kisle smetane, šopek svežega peteršilja, 2 žlici olja, sol in poper po okusu.
Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo, papriki očistimo semena in jo narežemo na kocke. Gobe očistimo ter jih prav tako narežemo na manjše kocke. Najprej na olju pražimo čebulo, dokler ne postane steklasta, nato dodamo česen in narezano papriko ter pražimo nekaj minut. Dodamo narezane gobe, solimo in popramo, pražimo, dokler gobe ne spustijo vode. Potresemo z mleto papriko in prelijemo z belim vinom, pustimo, da alkohol izpari. Prilijemo še juho ali vodo in dušimo 20 minut. Na koncu vmešamo kislo smetano in peteršilj.