Ribji fileji z zelenjavo / Foto: Erika Jesenko

Jedi z ribami na hitro

Visoke poletne temperature kar kličejo po lahkih in osvežilnih obrokih, zato so ribje jedi idealna izbira za te vroče dni. Ne nazadnje, saj je poletje, še prehitro nas bo zeblo!

Za pripravo pečenih ribjih filejev z zelenjavo potrebujemo: 4 ribje fileje (npr. postrvi ali som), 1 limono, 2 žlički rožmarina, sol in poper po okusu, 3 žlice olivnega olja, 2 korenčka, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 100 g češnjevih paradižnikov, 1 žličko mlete rdeče paprike.

Ribje fileje začinimo s soljo in rožmarinom. Limono narežemo na tanke rezine in jih položimo na vrh filejev. Fileje položimo na pekač, prekrit s peki papirjem, pokapamo z olivnim oljem in pečemo v prej ogreti pečici na 200 °C približno 20 minut, dokler niso lepo pečeni.

Medtem pripravimo zelenjavno. Korenčka olupimo in narežemo na majhne kocke, prav tako bučko in rdečo papriko. Na žlici olivnega olja v ponvi prepražimo korenček, bučko in papriko, dokler se ne zmehčajo. Zelenjavo solimo in potresemo z mleto rdečo papriko, nato dodamo na polovičke narezane češnjeve paradižnike in pražimo še nekaj minut. Pečene ribje fileje postrežemo skupaj s kuhanim rižem ali drugo prilogo ter prepraženo zelenjavo.

Za pripravo pečenih filejev lososa, začinjenih z gorčico in karijem, potrebujemo: 4 fileje lososa, 2 žlici gorčice, 1 žličko karija v prahu, 1 žličko medu, 2 žlici olivnega olja, 1 limono, sol in poper po okusu.

V manjši posodi v gladko marinado zmešamo gorčico, karijev prah, med in olivno olje, ščep soli in popra, da dobimo gladko marinado. Lososove fileje premažemo z marinado ter jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak file položimo rezino limone za svežino. Pekač s fileji postavimo v pečico, prej ogreto na 200 °C, in pečemo približno 25 minut, odvisno od debeline filejev.

×