/ Foto:

Slivovo pecivo z mandlji / Foto: Erika Jesenko

Jesensko pecivo na hitro

Slivovo pecivo z mandlji in ajdova pita z jabolki na suho bosta preprečila izgovor, da za pripravo peciva nimamo časa. Vse sestavine zgolj zmešamo in zložimo v pekač. Obe pecivi sta izredno enostavni za pripravo, okusni ter sveži ter v primerjavi s klasičnimi pecivi hranilno bolj uravnoteženi.

Za pripravo slivovega peciva z mandlji potrebujemo: 130 g pirine moke, 100 g mletih mandljev, 70 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 dl olja, 1,5 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 žličko vaniljevega sladkorja, pol žličke cimeta, 300 g sliv, ščepec soli.

V večji skledi stepemo jajci in rjavi sladkor, da dobimo penasto maso. Dodamo olje in mleko ter dobro premešamo. V ločeni posodi zmešamo pirino moko, mlete mandlje, pecilni prašek, vaniljev sladkor, cimet in ščepec soli. Suhe sestavine postopoma vmešamo v mokro zmes, dokler ne dobimo gladkega testa. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen in pomokan pekač. Po vrhu razporedimo polovice sliv ter jih potisnemo v testo. Kolač pečemo v prej ogreti pečici na 180 °C približno 35–40 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, ne ostane čist.

Za pripravo ajdove pite z jabolki na suho potrebujemo: za testo: 250 g ajdove moke, 150 g mletih orehov, 1 pecilni prašek, 80 g rjavega sladkorja, ščep soli; za nadev: 1 kg jabolk, 1 limono, 1 žličko cimeta, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici rjavega sladkorja; dodatno: 150 g masla.

Za testo skupaj zmešamo vse suhe sestavine ter jih razdelimo. Za nadev jabolka olupimo ter naribamo. Prelijemo jih s tremi žlicami limoninega soka ter potresemo z limono lupinico, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem. Dobro premešamo. V srednje velik pekač na dno stresemo eno tretjino suhe mešanice. Mešanico prekrijemo s polovico jabolčnega nadeva. Jabolčni nadev prekrijemo z drugo tretjino mešanice. Nanjo razporedimo preostali jabolčni nadev ter potresemo s preostalo suho mešanico. Po vrhu razporedimo na lističe narezano maslo, tako da bo enakomerno prekrilo celotno površino. Pito pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 45–50 minut.