Foto: Erika Jesenko
Praznične jedi so pogosto bogate in obilne, zato se pogosto zgodi, da smo siti, še preden pridemo do sladice. A sladica je nepogrešljiv zaključek vsakega obroka! Da po obilnem obroku ne bo pretežka, posezimo po lažji različici.
Za pripravo jogurtovih kozarčkov z jabolkom potrebujemo: 150 g mletih piškotov (npr. masleni piškoti), 50 g mletih orehov, 1 vaniljev sladkor, 2 srednje veliki jabolki, 1 žličko cimeta, 1 žlico masla, 1 žlico sladkorja (po okusu), 400 g grškega jogurta, 1 žlico medu (po želji), mleti cimet za posip.
Mlete piškote zmešamo z mletimi orehi in vaniljevim sladkorjem. Jabolka olupimo, naribamo ali narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezana jabolka, cimet in sladkor. Na srednjem ognju dušimo približno 5–10 minut, da se jabolka zmehčajo, a ne razpadejo. Grški jogurt po želji osladimo z medom. V steklene kozarčke najprej nadevamo plast piškotne mešanice, nato plast dušenih jabolk in grškega jogurta. Plasti ponovimo, dokler ne napolnimo kozarčkov. Zaključimo s plastjo grškega jogurta. Po vrhu potresemo s cimetom in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi povežejo.
Za pripravo jogurtovih kozarčkov s kakijem potrebujemo: 100 g mletih piškotov, 50 g mletih mandljev, 2 večja zrela kakija, 1 žlico ruma, 400 g grškega jogurta.
Skupaj zmešamo mlete piškote in mandlje. Kakija olupimo in meso skupaj z rumom zmešamo v gladko kremo s pomočjo paličnega mešalnika. Če so kakiji dovolj zreli, sladkor ni potreben, sicer lahko po okusu dodamo žličko medu ali sladkorja. V steklene kozarčke najprej nadevamo plast piškotne mešanice, nato plast kakijeve kreme in plast grškega jogurta. Plasti ponovimo, dokler ne napolnimo kozarčkov. Zaključimo s plastjo grškega jogurta. Napolnjene kozarčke postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut, da se okusi povežejo.