Ko je Žan Novak odkril ljubezen do kolesarjenja, je to združil tudi s strastjo, ki jo goji do fotografiranja. Redko kdo bi pomislil, da je fotografija nastala na avtobusni postaji ... / Foto: Osebni Arhiv

Jubilejna Žan in Lev

Žan Novak je glavno ustvarjalno gonilo Slaščičarstva Lev v Velesovem, ki letos praznuje že desetletnico obstoja, medtem ko je sam ravnokar vstopil v tretje desetletje. Konec tedna je namreč praznoval trideseti rojstni dan.

Žan Novak je začel sladice kreirati že precej pred tem, ko se je odločil, da bo to njegova poklicna pot oziroma je svojo ljubezen do ustvarjanja tort dejansko nadgradil s slaščičarno.

Spominja se, da še ni bil star deset let, ko se je lotil svoje prve prave peke piškotov. Danes ga večina pozna po njegovih slavnih indijančkih. Lahko rečemo, da se kjerkoli v Sloveniji zagotovo najde nekdo, ki je že slišal za znamenite Levove indijančke iz Gorenjske. Poleg klasičnih so priljubljeni tudi malinovi, okusni so borovničevi, zadnje čase ljudje posegajo tudi po tistih z okusom limone, arašidov, kave ... Slavljenec pravi, da je pri povpraševanju razmerje med tistimi z okusom in klasičnimi indijančki kar enakovredno.

Ljudje veliko povprašujejo tudi po njegovih monoporcijskih čokoladnih torticah, vendar Žan Novak ostaja zvest indijančkom. Z veseljem pa se loti ustvarjanja rojstnodnevne ali poročne torte. In v zadnjih letih so fotografije teh na strani njegove slaščičarne na Instagramu in Facebooku kar pogoste.

Mladi slaščičar se že dalj časa ukvarja tudi z rekreativnim ribolovom, fotografijo, zadnji dve leti pa skorajda svoj ves prosti čas namenja novemu konjičku, cestnemu kolesarjenju.

Dan pred letošnjim rojstnim dnem so mu domači pred slaščičarno v Velesovem postavili velik plakat, ki oznanja, da je Žan Novak star trideset let, prav na rojstni dan, 16. avgusta, pa je slavljenec povabil prijatelje in domače na piknik, na katerem ni manjkala rojstnodnevna torta, ki jo je – pričakovano – spekel sam. »Čokoladno seveda,« nam je še zaupal.

×