kulturna obzorja: mladi literati, Kamnik, Pino, Pia, Ana / Foto: Alenka Brun

Kamfest se zaključuje

Že enaindvajseta edicija festivala z razgledom Kamfest se s 17. avgustom zaključuje. Na različnih prizoriščih po središču Kamnika in v njegovi neposredni okolici se je zvrstilo več kot šestdeset dogodkov. Med njimi je bilo lepo število tudi kulturno obarvanih.

Glavni organizator oziroma producent Kamfesta je Kulturno društvo Priden možic.

Da je tudi letošnji Kamfest poleg glavnega prizorišča ponudil nekaj skritih programskih viškov, nam je razložil oče festivala Rok Kosec. Eden od njih bo tudi koncert Nika Novaka z značilno poetiko mestnega kavboja, znotraj katere se rad prepušča grehu in kazni ter skozi katero se sporazumeva z demoni preteklosti. Gostila ga bo Kreativna četrt Barutana danes zvečer.

Večer kamniškega stripa in Kamniško literarno obzorje

Vodja programske ekipe Kamfesta Goran Završnik pa je v pogovoru z nami omenil sklop dogodkov z dodano vrednostjo oziroma zanimivi t. i. DDV program Kamfesta. Poudaril je ves čas festivala odprt Skrivni Maistrov bralni kotiček, ki tako rekoč vse dni festivala poteka v Maistrovi rojstni hiši oziroma v njenem zunanjem okolju, gostil pa je tudi tudi nekaj dodatnih prireditev. Večer kamniškega stripa je bila prva taka. »Res je super, da smo v 21 letih Kamfesta doživeli, da se je kamniški strip iz praktično popolne anonimnosti razvil do te mere, da dobiva nagrade. To je izjemen uspeh in obenem tudi kazalnik, da se Kamnik razvija kot sodobno produkcijsko mesto,« meni Završnik. Naslednji pogovorni večer, ki ga je gostila Maistrova hiša, pa je nosil naslov Kamniško literarno obzorje. Tako kot pri Večeru kamniškega stripa je tudi tu pogovor vodila Breda Podbrežnik Vukmir, obiskovalci pa so spoznali mlade kamniške ustvarjalce, ki so z velikimi koraki vstopili na slovensko literarno prizorišče in že žanjejo nagrade: Ano Schnabl, Pio Prezelj in najmlajšega med tremi, Pina Pograjca. Beseda je tekla o njihovih delih, glavnih junakih, žanru in okolju, iz katerega črpajo svoje ideje za pisanje. Podrobneje pa smo spoznali tudi Pograjčevi pesniški zbirki Trgetanje in Trepete, uspešen prvenec, roman Težka voda Pie Prezelj ter tretje delo Ane Schnabl, psihološko-kriminalni roman Plima.

Maister in Magnolije

Danes zvečer bodo na istem prizorišču predstavili novo pesniško zbirko Maistrovih trideset, za zaključek pa je tu še koncert tria Magnolije plus z lokalno znanimi kamniškimi glasbeniki, ki bo potekal jutri ob 19. uri, ravno tako kot predstavitev pesniške zbirke Rudolfa Maistra, ki prinaša nov, svež pogled na vojaka in pesnika, ki je slovenstvo branil z vojsko in poezijo.

Umetniška inštalacija »angleške« domačinke

Omenimo lahko še galerijo 40 Šutna, kjer je »angleška« Kamničanka, umetnica, pisateljica in kustosinja Louise Winter, razstavila novo umetniško inštalacijo. Galerija je obenem tudi njen dom, tako da avtorica obiskovalca na ta način v bistvu povabi v svoj osebni prostor.

Začniva znova

Ena od stalnic festivala Kamfest pa je že več kot deset let tudi Kino Kamfest, kjer filmske projekcije izbira in prikazuje Mestni kino Domžale, kino na prostem pa gosti mekinjski samostan. Letos je bil zanimiv tudi Urbani sprehod skozi Kamnik. Barutana pa je včeraj zvečer gostila predpremiero kratkometražnega igranega filma Začniva znova, po filmu pa je sledil še pogovor z njegovimi ustvarjalci.

Na platnu spremljamo zgodbo Maje in Miha, ki se na slepem zmenku trudita narediti dober prvi vtis s pretvarjanjem. Zmenek se hitro sprevrže v zelo nerodno in dolgočasno srečanje, a nepričakovan dogodek v restavraciji ju razgali in ne preostane jima drugega, kot da postaneta drug z drugim ranljiva in govorita samo še resnico. Scenarij za film je delo Tanite Rose, ki v njem tudi nastopa, igrata še Gašper Markun in Luka Korenčič, pod režijo pa se podpisuje domačin Aljaž Tepina.

×