/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Kokosova torta z malinami

Kokos se v tortah pogosto druži z mascarpone sirom in/ali čokolado; kombinacija, ki je nedvomno okusna, a zna biti precej težka za želodec. Tokrat pripravljamo lahkotnejšo različico: kokos združimo z jogurtom in svežimi malinami.

Za pripravo kokosove torte z malinami potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 3 žlice kokosove moke, 1,5 žlice moke, 1 žlico mleka, 1 žlico olja, 2 žlici sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosovo kremo: 350 g kremnega jogurta, 3 dl smetane, 6 žlic kokosove moke, 2 žlici ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 80 g sladkorja, 5 listov želatine; za malinov preliv: 300 g malin, 2 žlici sladkorja, 2 žlici limoninega soka, 3 liste želatine.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, ščep soli in kokos. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto vmešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter prilijemo mleko in olje. Postopoma dodajamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico mleka in ruma.

Priprava kokosove kreme: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo dobro ožamemo. 0,5 dl smetane segrejemo ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. Skupaj zmešamo rum, sladkor ter vaniljev sladkor. Mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo jogurt, kokosovo moko in smetano z želatino. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo damo na biskvit ter jo poravnamo. Torto postavimo za eno uro v hladilnik.

Med tem časom, ko se torta hladi, pripravimo malinov preliv: V kozico stresemo maline, sladkor ter prelijemo z limoninim sokom ter tremi žlicami vode. Segrejemo in v pokriti kozici dušimo 15 minut. Nato vse skupaj z mešalnikom zmešamo v gladko zmes. Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi, nato jo dobro ožamemo in raztopimo v še v vročem malinovem prelivu. Ohladimo do mlačnega.

Po eni uri iz hladilnika vzamemo torto ter jo po vrhu prelijemo s pripravljenim malinovim prelivom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se povsem ohladi in strdi.