Koktajli za mednarodne odre

Benjamin Škafar in Jožef Fartek / Foto: Alenka Brun

Koktajli za mednarodne odre

Zmaj, bojevnik, rapsodija, ptice in popotniki so teme, od koder so za svoje zmagovalne koktajle tokrat zgodbo ter navdih črpali Jožef Fartek, Benjamin Škafar in Anže Šmid.

Nedavno je lokal Pri Fartku na Gobavici gostil tiskovno konferenco, na kateri sta se predstavila Benjamin Škafar in Jožef Fartek, barmana, ki se bosta konec oktobra in v novembru udeležila evropskega oziroma svetovnega prvenstva v mešanju barskih pijač. Tiskovne konference se je poleg članov Društva barmanov Slovenije (DBS) udeležil tudi župan Mengša Bogo Ropotar, povezoval pa jo je podpredsednik DBS Mitja Acman, ki je predstavil njegovo delovanje, uspehe in oba tekmovalca. Ta sta nekaj o sebi povedala tudi sama.

Mengšan Jožef Fartek, član DBS od leta 2016, je letos na tradicionalnem blejskem tekmovanju osvojil prvo mesto v kategoriji Oriental fusion, bil je prvi v kategoriji t. i. after dinner koktajlov ter na koncu postal skupni zmagovalec tekmovanja in s tem osvojil tudi naziv prvaka. Predstavil se je s koktajlom zmajev bojevnik, v katerem so džin, ličijev liker, domač hibiskusov sirup, sirup sadnega čaja in čaja ingverja, sok sveže rdeče grenivke, nekaj kapljic likerja angostura bitter, kot sestavino presenečenja je pa dodal nekaj kapljic worcestrske omake. Novembra ga čaka svetovno prvenstvo v Cartageni (Kolumbija), z zmagovalnim koktajlom bo tekmoval v omenjeni kategoriji. Na prvenstvu bo sodelovalo kar 66 držav članic svetovne barmanske organizacije IBA.

Benjamin Škafar iz Murske Sobote pa konec oktobra odhaja na evropsko prvenstvo v koktajlih (ECC Classic). Gostila ga bo križarka, ki bo izplula v Genovi ter nadaljevala do Barcelone in Marseilla. V kategoriji Long drink bo nastopil s koktajlom popotniška ptica. Njegovemu koktajlu v kombinaciji z mezcalom, grenadinom in mangovo sodo da piko na i domači zeliščni liker. Preplet eksotike s pridihom domačega kraja, pravi Škafar, ki je sicer izkušen barman in bar inštruktor z bogato mednarodno kariero.

Po končani tiskovni konferenci je sledilo še tekmovanje Mattoni 2025, slovenski predizbor za svetovno prvenstvo v brezalkoholnih koktajlih Mattoni 2026. Zmaga je odšla v štajerske konce, najboljši je bil Anže Šmid s koktajlom rhapsody Mattoni. Posebnost omenjene pijače je v tem, da zaradi dehidriranega prahu treh okusov postopno razkriva in nadgrajuje nove plasti okusov koktajla.