/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Korenčkova juha z dišavnicami

Ko si zaželimo nekaj lahkega, toplega in preprostega, je korenčkova juha odlična izbira. S svojo naravno sladkobo, dodatkom česna in zelišč ter kremno teksturo ponuja pravo tolažbo v skledi. Priprava je hitra, sestavine pa pogosto že čakajo v domači kuhinji.

Za pripravo korenčkove juhe z dišavnicami potrebujemo: 5 večjih korenč­kov, 2 stroka česna, 1 žlico olja, 1 žličko suhega šetraja (ali 1 žlico svežega), 1 žličko soli, ščepec popra, 1 žlico zdroba, približno 1 dl mleka, 1 žlico sveže nasek­ljanega peteršilja, 1 žlico sveže nasekljanega drobnjaka.

Najprej korenje olupimo in narežemo na kolobarje. V večjem loncu segrejemo olje in na njem na hitro popražimo sesekljan česen, da zadiši, nato dodamo korenje. Pražimo nekaj minut, nato zalijemo z vodo toliko, da so vse sestavine prekrite. Dodamo šetraj, peteršilj in drobnjak, solimo, popramo in kuhamo približno 20 minut, da se korenje zmehča. Ko je kuhano, juho grobo spasiramo – po želji jo lahko pustimo bolj rustikalno z vidnimi koščki korenja ali pa jo popolnoma zmeljemo v kremno teksturo. Nato dodamo žlico zdroba, premešamo in kuhamo še 5 minut, da se juha rahlo zgosti. Proti koncu prilijemo mleko in dobro premešamo, da juha dobi rahlo kremasto noto. Juho serviramo vročo, potreseno s sveže sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom, ki dodata barvo in prijetno svežino.

Nasvet: Juho lahko obogatimo z žlico kisle smetane ali pa postrežemo s popečenimi kruhki. Juho imajo radi tudi otroci, saj ima prijetno sladkobo korenja in blag zeliščni okus.