Prireditev je popestril voden pohod Po poti suhih hrušk. / Foto: Maja Bertoncelj

Prireditelji so z letošnjo bero kostanja so zadovoljni. Za prireditev so ga nabrali okrog 120 kilogramov. / Foto: Maja Bertoncelj

Kostanj letos zelo lep in debel

Na Kostanjevi nedelji na Katarini je bila pestra ponudba domačih pridelkov in izdelkov, osrednje mesto pa je imel pečen kostanj.

»Tradicijo Kostanjeve nedelje smo v društvu prenesli naprej. Kostanj je tisti, ki vse skupaj lepo zaokroži, sicer pa je velik poudarek na domačih izdelkih: od sirov, moke, kruha, medu, pijač ... Na voljo je tudi sok iz sadja iz šolskega sadovnjaka in seveda jedi na žlico.«

Topol – Kostanjeva nedelja na Katarini je tradicionalna prireditev, ki vsako leto privabi veliko obiskovalcev. Tako je bilo tudi v nedeljo. Pri Podružnični osnovni šoli Topol so bili na voljo pečen kostanj, jedi na žlico, topli napitki, domači sok, sladice ... in tudi stojnice z domačimi pridelki in izdelki. Manjkala ni niti glasba. Organizatorji iz Turističnega društva Polhograjski dolomiti so bili z obiskom zadovoljni, prav tako tudi z bero letošnjega kostanja. »Lani je bil kostanj že na drevju precej piškav, letos pa je zelo lep in tudi debel. Naši člani in članice so ga nabrali kar okrog 120 kilogramov, tako da imamo dobrega kostanja dovolj, in mislim, da bo zadovoljil tudi okuse obiskovalcev,« je povedal Žiga Kršinar, predsednik Turističnega društva Polhograjski dolomiti. Ponudba na stojnicah je bila pestra. »Tradicijo Kostanjeve nedelje smo v društvu prenesli naprej. Kostanj je tisti, ki vse skupaj lepo zaokroži, sicer pa je velik poudarek na domačih izdelkih: od sirov, moke, kruha, medu, pijač ... Na voljo je tudi sok iz sadja iz šolskega sadovnjaka in seveda jedi na žlico. Zelo pomembno je tudi druženje nas domačinov in vseh, ki pridejo, da skupaj preživimo lep dan. To nam zelo dobro uspeva,« je dodal Kršinar.

Prireditev je popestril voden pohod po Polhograjskih dolomitih, in sicer ob praznovanju 30-letnice Občine Medvode. To je bil zadnji pohod v sklopu štirih, na katerih so pohodniki lahko pridobili žig na poseben kartonček. Poleg nedeljskega so bili to še Pohod po poteh spominov in prijateljstva, Pohod po poteh roparskih vitezov in Pohod od Jakoba do Jakoba. Tisti z vsemi štirimi zbranimi žigi bodo na tradicionalni decembrski prireditvi Tekmovanje v kuhanju vina in čaja prejeli simbolično nagrado.» Pohodnikov je kar lepo število. Poti na našem območju ne manjka. Danes bodo prehodili traso Po poti suhih hrušk,« je še dejal Kršinar. Pohodnike je vodil Marko Kristan iz Planinskega društva Medvode.