Polona in Primož Štolfa lastnika Zlate ptičke / Foto: Alenka Brun

Polona in Primož Štolfa, lastnika Zlate ptičke, ki je na zadnjem Kul petku v Kamniku zaznamovala tudi desetletnico obstoja. / Foto: Alenka Brun

Kul petki so pomahali v slovo

Letos so se poletni glasbeno-kulinarični petki v Kamniku, imenovani Kul petki, začeli s pivskim festivalom KAMnaPIR, zaključili pa z rojstnodnevnim praznovanjem ob desetletnici trgovinice Zlata ptička, ki jo najdemo na Šutni – najlepši in najbolj znani ulici v Kamniku, kot marsikdo rad reče.

Na Glavnem trgu Kamnika, ki kot mesto sicer slovi po svojih butičnih pivovarnah, so se obiskovalcem za uvod v nadaljnjo petkovo kulinarično ponudbo poletnih mesecev znotraj festivala KAMnaPIR predstavili različni mali kamniški pivovarji, povabilu pa so se odzvali tudi butični pivovarji iz drugih krajev Slovenije. Seveda ni manjkalo ponudbe hrane, ki sicer na tovrstnih festivalih hodi z roko v roki s pivom – hamburgerji in podobna ulična hrana.

Podrobneje smo spoznali tudi Gregorja Torkarja, ki je sicer Kranjčan, a si je za svoje življenjsko in delavno okolje izbral Kamnik. Kamničani ga poznajo tudi kot didžeja Šujo, drugače pa se je mestu in obiskovalcem najprej predstavil v nostalgični ploščarni na Šutni Črna pizza, potem pa se je rodila ideja o trgovinici s ponudbo domačega butičnega piva Pr' Debeluh. Ta je dobila svoj prostor v neposredni bližini ploščarne. Danes sta sicer ideji združeni pod eno streho, trgovino Pr' Debeluh pa so tako domačini kot obiskovalci dobro sprejeli.

Naslednje poletne Kul petke pa je v Kamniku tradicionalno gostil Park Evropa. Dva sta sicer potekala v okviru Kamfesta, a koncept je ostal klasičen: kulinarično ponudbo je pospremila tudi glasbena, ki vedno poskrbi, da so vse generacije obiskovalcev Kul petka dobro razpoložene.

Zadnji Kul petek tega poletja

Posebnost zadnjega Kul petka, ki je potekal nedavno, pa je bilo tudi praznovanje desetletnice srčne trgovinice, kot jo radi imenujejo Kamničani, Zlate ptičke, ki z dobrotami, ki sledijo viziji usmerjenosti k slovenskim butičnim ponudnikom, razveseljuje na Šutni. Tokratno petkovo dogajanje, ki je bilo že v popoldanskih urah izjemno živahno, je s svojim nastopom začinila glasbena skupina Soul Jazz in jaz. Ker je bil Kul petek rojstnodnevno obarvan, ni manjkala tudi rojstnodnevna torta velikanka.

Tokrat nam je med klasično ponudbo stojnic padla v oči tudi tista, ki je ponujala kavo; za gurmanske burgerje v domačih bombetkah z drožmi pa so v goste na Kul petek tokrat povabili ekipo kranjske pekarne Bread and black. Ponudba rebrc in perutničk z žara je premamila marsikaterega obiskovalca, vabljivi so bili ocvrti kalamari, pice z drožmi, neprestana vrsta lačnih ust pred stojnico domačega ponudnika MangoTree in številna naročila priljubljenih tajskih okusov glavnemu kuharju niso dopuščala, da bi kaj veliko klepetal z obiskovalci. Med simpatično sladko ponudbo zadnjega Kul petka smo opazili tudi kamniško čokolatijerko Niko Svetec, ki je v svojo družbo vabila z unikatnimi sladolednimi bombami ter ledenimi čokoladami. Slednje je stregla tudi v kornetu.

Na Zavodu za turizem in šport Kamnik pravijo, da so bili letošnji Kul petki dobro obiskani, da jih je Kamnik gostil že osmič in se je marsikateri ponudnik hrane, ki je najprej mislil, da bo sodeloval le na enem, odločil biti prisoten večkrat. »Sladke ponudbe pa je bilo letos največ – kar je še posebno razveseljevalo otroke vseh starosti, ki jih je bilo letos izjemno veliko,« so še povedali.