Jezeršek GOURMET CUP LJUBLJANA 2025 na Krvavcu / Foto: Primož Pičulin

Gourmet Cup Ljubljana ne ponuja le vrhunske kulinarične izkušnje na snegu, temveč ima tudi pomembno poslanstvo: promocijo in dvig ugleda gostinskega poklica med mladimi. / Foto: Primož Pičulin

Kulinarično druženje na snegu

Gourmet Cup Ljubljana, že tradicionalno smučarsko-kulinarično druženje, je na belih strminah smučišča Krvavec potekalo v ponedeljek, v torek pa je krvavška gondola gostila še Gourmet večerjo na zajli.

Krvavec je ponovno na enem mestu zbral znane obraze slovenske gostinske scene, med njimi kuharske mojstre, mlade talente, slovenske vinarje in lokalne dobavitelje, ter razvajal ljubitelje kulinarike. Edinstveno smučarsko-kulinarično doživetje na snegu ponovno ni razočaralo: organizator je obljubil nepozabne okuse, vrhunsko družbo in pristno zimsko zabavo – in vse to tudi »dostavil«.

Prihodnje leto bo že desetič

Tokratni ponedeljek so udeleženci 9. Gourmet Cup Ljubljana začeli zjutraj na Krvavški plaži ob razkošnem ljubljanskem zajtrku, kjer seveda niso manjkali jajca na oko (z ocvirki), originalna pohorska šunka s Filipom Flisarjem in ter legenda Gourmet Cupa Ljubljana Bojan Firbas, ki je razvajal tudi z verjetno najbolj znanim slovenskim hruškovim gostim sokom. Skupaj z Jezeršek gostinstvom sta omenjena poskrbela, da so se tekmovalci na progo podali siti in polni energije. Po zajtrku je namreč na vrsto prišla čisto prava veleslalomska tekma Colmar Gourmet pokal 2025, na kateri so tekmovali v različnih ženskih in moških kategorijah, tako smučarji kot deskarji, tako stari znanci kot novinci.

Nagrade za najboljše so bile bogate, kar je še dodatno spodbudilo tekmovalni duh gostincev, vinarjev in drugih, ki so zbrali dovolj poguma, da so zavijugali med količki po beli strmini.

Mladi talenti

Vrhunski slovenski kuharski mojstri so ponovno v vlogi mentorjev skupaj z mladimi kuharskimi talenti, ki se kalijo v slovenskih šolah, ustvarili okusne kulinarične kreacije in s tem poskrbeli nadaljevanje dneva oziroma pravo gurmansko razvajanje na snegu.

Med devetimi slovenskimi šolami, ki so se predstavile na prireditvi, sta bili tudi dve gorenjski in z njima mentorja, znani imeni v gorenjskih kulinaričnih krogih: to sta bila Srednješolski izobraževalni center Radovljica z Davorjem Družincem (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije) in Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled s Simonom Bertoncljem (Restavracija Julijana).

Poleg jedi, ki so jih pripravili nadobudni mladi talenti iz slovenskih gostinskih šol, so udeleženci letošnjega Gourmet Cupa Ljubljana uživali tudi v izbranih slovenskih in tujih vinih iz ponudbe Hiše dobrih vin Koželj. Komur so bili ljubši koktajli, se je pač odločil zanje. Prisoten je bil tudi rahel odtenek ekstravagance: na voljo so bile sveže pripravljene ostrige, goste so organizatorji razvajali s sušijem (tuna), kaviarjem alpskega jesetra, za tiste, ki so jim bližje sladki okusi, pa je Maks Pogačnik iz Molinet – hiše čokolade poskrbel s svojimi pralineji. Če je bilo komu vroče, si je lahko privoščil sladoled …

Glasbeni zaključek z Alyo

Razigrani gostje so uživali v smučanju, druženju, hrani, pa še narava jih je nagradila s soncem. Za glasbeno vzdušje je čez dan skrbel didžej, vse skupaj pa je lepo zaokrožila t. i. après-ski zabava na Plaži Krvavec, kjer je za nadaljevanje energičnega vzdušja poskrbela znana slovenska pevka Alya.

Gourmet večerja na zajli

Vrhunec gurmanskega doživetja je naslednji dan, torej v torek, predstavljala Gourmet večerja na zajli. Tokrat je za glavno jed poskrbel prejemnik Michelinove zvezdice in glavna kuhalnica ljubljanskega Strelca, sicer gorenjski kuharski mojster Igor Jagodic, ki je pripravil odlično večerjo, v kateri so se prepletli sodobni in tradicionalni okusi Ljubljane. Tako je na krožniku kraljevala teletina, družbo pa sta ji na primer delala rdeče zelje in radič v fini izvedbi. Kot mojster kuharskih tehnik in prepoznaven inovator je s svojim edinstvenim slogom Jagodic sodobne okuse nadgradil z elementi meščanske kulinarične tradicije ter ustvaril nepozabno doživetje. Svojo kuharsko postajo je imel na spodnji postaji kabinske žičnice Krvavec, poleg Jezeršek gostinstva pa je sladko piko na i meniju dodal Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), ki je ob spremljavi folklore na Krvavcu pričaral pristno domače vzdušje v Brunarici Sonček.