Miting malega letalstva letališče Lesce / Foto: Tina Dokl

Leteče mojstrovine nad Lescami

Miting malega letalstva v Lescah, največji dogodek za modelarje radijsko vodenih letal v Sloveniji, je letos praznoval že 34. obletnico. Dogodek, ki ga organizira Aeroklub ALC Lesce, je ponovno privabil številne navdušene nad letalstvom in dokazal, da gre za prireditev z dolgoletno tradicijo in visoko kakovostjo.

Lesce – Matjaž Planinšek, vodja prireditve in predsednik modelarske sekcije kluba, je poudaril, da se trudijo vsako leto dvigniti nivo dogodka. »Vsako leto poskušamo dvigniti nivo mitinga čim višje. Skozi leta vidimo, kje je še prostor za napredek, in to potem poskušamo doseči,« je dejal Planinšek. Letos so se odločili, da program osredotočijo na velike, atraktivne in kakovostne modele, ki jih obiskovalci še posebej radi občudujejo. »Pokažemo najlepše in najatraktivnejše modele. Pogoj za pilote je vsekakor izkušenost. Leteti ob gledalcih in ob avtocesti zahteva določeno stopnjo znanja in izkušenj z letenjem in nastopanjem,« je še dodal.

Edinstven, a drag hobi

Dogodek je postregel s spektakularnimi akrobacijami 28 modelov, med katerimi so nekateri dosegli cene tudi več kot 30 tisoč evrov. Posebno pozornost sta vzbudila mlada modelarja, 12-letni Tilen in 15-letni Tian Pustovrh iz Kranja. Tilen je bil letos še posebej zadovoljen z uspešnim vzletom svojega kupljenega modela. »Letos mi je vzlet res dobro uspel, kar me je zelo razveselilo,« je povedal mlajši od bratov, ki trenutno načrtuje izris novega letala. Tian je nastopil s svojim modelom »Lufthanse«, ki mu je vzel več mesecev dela in potrpljenja. »Dela je bilo več ur dnevno, največji izziv pri izdelavi pa je vsekakor to, da na koncu vse skupaj funkcionira tako, da poletí in seveda tudi uspešno pristane. Največje veselje pa je, ko ti uspe,« je pojasnil Tian. Ob tem je poudaril, da je med njegovimi vrstniki to precej neznan hobi. »Zanje so samo igrice. Najlažje je kupiti igrico, pri modelarstvu pa potrebuješ kar nekaj znanja in časa,« je dodal. Poleg slovenskih so na dogodku sodelovali tudi avstrijski in hrvaški piloti. Joachim Hohenwarter iz Avstrije leti že od svojega devetega leta, danes pa njegova zbirka modelov vključuje tudi letala, ki cenovno presegajo vrednost dobrega avtomobila. »To je moja peta udeležba tukaj, v Lescah, in vedno je vse na visokem nivoju. Prijazni ljudje, super organizacija in vzdušje,« je dejal Hohenwarter in dodal, da zagotovo še pride.

Vsako leto bolje

Dogodek je bil pravi praznik ustvarjalnosti in tehnične dovršenosti, ki vsako leto privabi tako domače kot tuje občudovalce. Blaž Konič iz Abu Dabija je povedal: »Včeraj sem priletel s pravim letalom, danes pa sem si prišel pogledat še malo manjše. Lepo je, zanimivo, vzdušje je dobro. Sem ljubitelj in rad pogledam te akrobacije.« Judita Stanič iz Celja pa je dodala, da z možem že več let letujeta v Ribnem in se vsako leto ustavita tudi v Lescah. »Moj mož je strasten ljubitelj, modelar in maketar, zato vsako leto prideva tudi v Lesce. Sama se navdušujem nad letali srednje, bolj po sili razmer, ker to veseli mojega moža. Opazila pa sem, da je vsako leto boljše, bolj atraktivno, piloti so bolj izkušeni in organizatorji poskrbijo za odlično razlago.« Letošnji miting malega letalstva je bil še ena uspešna manifestacija strasti do letalskega modelarstva. Dogodek ni bil le priložnost za prikaz vrhunskih veščin pilotov in njihovih modelov, temveč tudi priložnost za druženje ter izmenjavo izkušenj.

×