/ Foto: Erika Jesenko

Foto: Erika Jesenko

Medena pita z limono

Medena pita je tradicionalna in bogata sladica, ustvarjena iz samo pre­prostih sestavin. Recept zanjo je zapisan v mnogih kuharskih zvezkih in vsak zvezek vsebuje recept v malo drugačni različici. Mi pa jo bomo tokrat popestrili še z limono, cimetom in kakavom ter jo tako naredili še bogatejšo.

Za pripravo medene pite potrebujemo: za testo: 400 g moke, 3 žlice medu, 100 g mletega sladkorja, 2 jajci, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko pecilnega praška, pol žličke cimeta, ščep soli; za kremo: 0,5 l mleka, 200 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene bio limone, 3 žlice limoninega soka, 4 žlice pšeničnega zdroba, 200 g margarine ali masla, 1 žlico kakava v prahu.

Posebej zmešamo moko, ščep soli, cimet in pecilni prašek. V posodi na štedilniku zmešamo med, sladkor in maslo in segrevamo, da se sladkor raztopi. Mešanico ohladimo do mlačnega ter ji prilijemo limonin sok. Vse skupaj nato dodamo k moki, vmešamo še jajca in zgnetemo testo. Testo pustimo na hladnem počivati pol ure. Ohlajeno razdelimo na tri ali štiri dele in vsak del razvaljamo na pol centimetra debelo ter pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 10 minut. Za kremo mleko zavremo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Počasi dodamo zdrob, nenehno mešamo in kuhamo do zgostitve. Odstavimo z ognja in vmešamo margarino ali maslo, dokler ne dobimo gladke kreme, ter na koncu vmešamo še limonino lupinico in limonin sok. Nato vsako plast pečenega testa namažemo s kremo in postopek ponavljamo, dokler ne zložimo vseh plasti. Zadnjo plast in stranice peciva premažemo s preostalo kremo, po vrhu pa potresemo s kakavom. Pecivo za en dan postavimo v hladilnik. Pred postrežbo ga razrežemo na kocke.