Razstava o projektu Mednarodna kuhinja 2025 pobratenih in prijateljskih mest bo na ogled do konca maja. / Foto: Alenka Brun

Razstava o projektu Mednarodna kuhinja 2025 pobratenih in prijateljskih mest bo na ogled do konca maja. / Foto: Alenka Brun

Mednarodna kuhinja 2025

Tudi letos je projekt Mednarodna kuhinja povezal učenke in učence kranjskih osnovnih šol z lokalnimi kuharji. Vtise s kuharskih delavnic so zbrali na razstavi na prostem – na plakatih Galerije na mestu pred Mestno knjižnico Kranj, ki bo na ogled do 30. maja.

Odprtja se je udeležilo lepo število otrok v družbi učiteljev mentorjev, med prisotnimi smo opazili tudi dva ravnatelja, povabilu na odprtje so se odzvali nekateri sodelujoči kuharji mentorji.

Že v uvodu je Manja Zorko, podžupanja Mestne občine Kranj, prisotnim namenila nekaj pozdravnih besed in izrazila veselje, da so skupaj z občino ustvarili projekt, ki otrokom postreže z dragoceno mednarodno izkušnjo, novimi kuharskimi znanji in timskim delom. Povezovalka programa Mateja Nosan je posebej poudarila tudi trud vseh mentorjev – kuharjev in kuharic, učiteljic in učiteljev, se še enkrat zahvalila vsem sodelujočim, prisotnim in tudi tistim kuharskim mentorjem, ki se zaradi obveznosti v svojih kuhinjah niso mogli oglasiti na odprtju. V nadaljevanju so bili predstavljeni tudi poimensko, predstavniki sodelujočih šolskih skupin pa so kuharsko izkušnjo na kratko predstavili občinstvu.

Strnjeno: učenci devetih kranjskih šol (OŠ Franceta Prešerna, OŠ Jakoba Aljaža, OŠ Janeza Puharja – Center, OŠ Matije Čopa, OŠ Orehek, OŠ Predoslje, OŠ Simona Jenka, OŠ Staneta Žagarja in OŠ Stražišče) so pod vodstvom mentorjev oziroma lokalnih kuharjev predvsem iz domačega okolja tako že drugič pripravljali in okušali jedi, tokrat značilne za ameriško, avstrijsko-nemško, balkansko, britansko, francosko, italijansko, japonsko, kitajsko in turško kuhinjo.

Idejna vodja, pobudnica in koordinatorka Mednarodne kuhinje je bila ponovno Mestna občina Kranj, projekt pa je začela lani v okviru Dneva mednarodnega povezovanja Kranja. Na zanimiv način je povezala kranjske osnovne šole in lokalne kuharje – z namenom spoznavanja pobratenih in prijateljskih mest Kranja.

Skozi razstavo tako v besedi in sliki spoznamo kuharsko izkušnjo mladih, podrobneje sodelujoče kuharje mentorje, pobratena in prijateljska mesta Kranja, dobimo tudi pojasnilo, zakaj razstava in kaj projekt Mednarodna kuhinja pomeni posameznikom.

Med sodelujočimi mentorji kuharji zasledimo naslednja imena: Žiga Antolin (Projekt Burger) je predstavil ameriško kuhinjo, Matjaž Erzar (Gostilna Pr' Matičku) avstrijsko-nemško, Matjaž Sedej, Marko Jugovac in Kristjan Lesnik (Dom na Joštu) britansko, Tomaž Polenec (Restavracija in kavarna Brioni) francosko, Jakob Kocijančič in Armando Navicato (picerija 400 gradi) italijansko, kuharica mentorica z Veleposlaništva Japonske v Sloveniji Fujikawa Miyuki japonsko, Chunmei Zhang (Kitajska restavracija Azija) kitajsko, Nastja Mikić in Nejra Bašić (Das ist Walter Kranj) balkansko kuhinjo oziroma makedonske okuse, Uroš Gorjanc (Gostilna Krištof) turško kuhinjo. Poseben del je namenjen še domači, kranjski zanimivosti oziroma kuhinji – s fotografij se namreč »smehljajo« Prešernove fige in Jenkovi nageljni.