Mesna enolončnica z zeljem in rižem / Foto: Erika Jesenko
Mesna enolončnica z zeljem in rižem / Foto: Erika Jesenko
Preprosta in nasitna jed, ki združuje svinjino, mlado govedino in zelje v okusni omaki. Priprava je enostavna, saj vse sestavine dušimo v enem loncu, kar pomeni manj pomivanja in odličen okus. Postrežemo jo z rižem, ki se lepo poveže z omako.
Za pripravo potrebujemo: 300 g svinjskega mesa, 300 g mlade govedine, 500 g belega zelja, 2 večji čebuli, 2 stroka česna, 1 žlico mlete paprike, 200 ml jušne osnove, 1 žlico paradižnikove mezge, 100 ml kisle smetane, sol, poper, 2 lovorjeva lista, 1 žlico olja in riž za prilogo.
Meso narežemo na manjše kose, čebulo olupimo in drobno sesekljamo, zelje narežemo na tanke trakove, česen pa drobno nasekljamo.
V večji posodi segrejemo olje in na njem najprej popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo na kocke narezano meso in ga na srednji temperaturi popečemo, da lepo porjavi. Primešamo sesekljan česen, mleto papriko in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj premešamo. Nato v lonec stresemo narezano zelje, prilijemo jušno osnovo, dodamo lovorjeva lista, solimo in popramo po okusu. Lonec pokrijemo in jed kuhamo na nizki temperaturi približno pol ure do ene ure oziroma dokler meso ni popolnoma mehko.
Tik pred koncem kuhanja v jed vmešamo kislo smetano, da se omaka lepo zgosti in postane kremasta. Po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo vroče, skupaj s kuhanim rižem, ki odlično vpije bogato omako.