Mlada govedine z bučko, korenjem, čebulo in belim vinom. / Foto: Erika Jesenko

Meso in zelenjava

Rdeče meso je zaradi vsebnosti esencialnih hranil dobrodošel del zdrave in uravnotežene prehrane. Vendar tako kot z vsakim živilom tudi z njim ne gre pretiravati. Ni potrebno, da ga uživamo vsak dan in v veliki količini. Če puste kose mesa kombiniramo z obilico domače zelenjave, stročnicami in škrobno prilogo, bomo dobili uravnotežen obrok, ki nas bo nasitil in oskrbel s ključnimi hranili.

Za pripravo mlade govedine z bučko, korenjem, čebulo in belim vinom za 4 osebe potrebujemo: 600 g mesa mlade govedine, 1 veliko bučko, 4 korenčke, 2 veliki čebuli, 4 stroke česna, 2 žlički sladke paprike, 2 žlički timijana, sol in poper po okusu, 4 žlice olivnega olja, 2 dl belega vina, 3 dl goveje jušne osnove.

Meso mlade govedine začinimo s soljo, poprom in sladko papriko. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem zapečemo meso z obeh strani, dokler ne postane zlato rjavo. Meso odstranimo iz ponve in ga postavimo na stran. V isti ponvi prepražimo sesekljani čebuli in česen, dokler čebula ne postekleni. Dodamo narezano bučko in korenčke ter pražimo nekaj minut, da se zelenjava nekoliko zmehča. Nato vrnemo meso v ponev, prilijemo belo vino in kuhamo, dokler vino ne izpari. Začinimo s timijanom in zalijemo z govejo jušno osnovo. Ponev pokrijemo in na nizkem ognju dušimo približno 45 minut, dokler meso ni mehko in sočno. Postrežemo z mladim krompirjem ali drugo prilogo po izbiri.

Za pripravo bolonjske omake (bolognese) z dodatkom leče potrebujemo: 300 g mlete govedine, 100 g rdeče leče, 1 veliko bučko, 2 korenčka, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 800 g paradižnikove mezge, 2 žlici paradižnikovega koncentrata, 2 žlički sladke paprike, 1 šopek peteršilja, 2 lovorova lista, sol in poper po okusu, 2 žlici olivnega olja, 4 dl jušne osnove.

Lečo speremo pod tekočo vodo in jo odcedimo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso, solimo in popramo ter pražimo, dokler se meso ne zapeče in spremeni barvo. Nato dodamo narezano korenje in bučko, na hitro prepražimo ter nazadnje vmešamo še paradižnikov koncentrat, sladko papriko, paradižnikovo mezgo, lečo, peteršilj in lovorov list. Vse skupaj posolimo in popopramo, dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo na nizkem ognju približno 30–40 minut, dokler leča ni kuhana in se omaka zgosti. Po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.

Nasvet: Čas kuhanja omake bomo skrajšali, če lečo predhodno za nekaj ur namočimo v hladni vodi. Omako skuhamo na zalogo in preostanek zamrznemo.

×