Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Morski golaž je priljubljena jed na Obali in v Istri, kjer pogosto pripravijo preprosto, a aromatično različico s paradižnikovo osnovo, čebulo in morskimi sadeži. V tej izvedbi smo uporabili mešanico lignjev in drugih morskih sadežev, ki skupaj ustvarijo bogat, z morsko noto obarvan obrok. Odličen je s polento, krompirjevim pirejem ali preprostim belim kruhom. Idealna jed za vroče dni.
Za pripravo potrebujemo približno 600 g mešanice morskih sadežev (npr. lignji, kozice, školjke), 1 večjo čebulo, 2 stroka česna, 400 g pelatov ali paradižnikove mezge, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, 1 žličko peteršilja, list lovorja, sol, poper, ščepec čilija po okusu in 2 žlici drobtin.
Na olivnem olju najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni, nato dodamo strt česen. Ko česen zadiši, dodamo narezane lignje (če so večji) in druge morske sadeže ter jih na hitro popečemo. Zalijemo z belim vinom, počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo pelate ali paradižnikovo mezgo, lovorjev list, peteršilj in po potrebi malo vode. Vse skupaj kuhamo na zmernem ognju približno 30 minut, da se okusi povežejo in omaka nekoliko zgosti. Na koncu po okusu solimo, popramo in po želji dodamo ščepec čilija za pikantnost ter zgostimo z dvema žlicama drobtin. Postrežemo vroče, najboljše bo s kremasto polento, pire krompirjem ali pa samo s svežim kruhom in skledo solate.