Ekipa filma IGRIŠČA NE DAMO! na obisku premiere filma v Cineplexxu Kranj / Foto: Primož Pičulin

Z gorenjske premiere filma v kranjskem Cineplexxu: igralec Marko Mandić ter glavni protagonisti Niko Lemark, Kaja Šuštar, David Trontelj, Youri Friderich in Kaja Zabret / Foto: Primož Pičulin

Napeta pustolovščina o boju za igrišče

V kinematografih si je ta čas možno ogledati otroško pustolovščino Igrišča ne damo. V glavnih vlogah igrata tudi mladi Gorenjki Kaja Šuštar iz Preske pri Medvodah in Kaja Zabret iz Domžal.

Potem ko so ga poleti predvajali na mednarodnem filmskem festivalu v švicarskem Locarnu in na festivalu v Sarajevu, kjer je prejel nagrado za najboljši otroški film po izboru žirije, si film Igrišča ne damo! zdaj lahko ogledajo tudi slovenski gledalci. Otroška akcijska pustolovščina režiserja Klemna Dvornika je na rednem sporedu kinematografov dober teden, pred tem pa so od konca avgusta po Sloveniji potekale premiere z obiskom filmske ekipe, ki je pretekli teden gostovala tudi v Kranju. Gorenjske premiere v kranjskem Cineplexxu se je udeležilo tudi vseh pet mladih glavnih igralcev: poleg Gorenjk Kaje Zabret iz Domžal in Kaje Šuštar iz Preske pri Medvodah še Youri Friderich, Niko Lemark in David Trontelj.

Film po scenariju Dore Šustić pripoveduje o mladih skejterjih iz Šiške, ki se zoperstavijo pohlepni »mašineriji« in rešijo svoje igrišče pred uničenjem. Dvanajstletna Alma, ki jo igra Kaja Zabret, se preseli v novo sosesko v Ljubljani, kjer lokalnemu igrišču vlada skejterska kraljica Luna, v katero se je vživela Kaja Šuštar. Trenja med dekletoma se stopnjujejo, nakar Alma izve, da bo podjetje njenega očeta zaradi gradnje parkirišča uničilo igrišče. Da bi ga rešila, ji ne preostane drugega, kot da združi moči s svojo najhujšo nasprotnico in njeno družbo.

S filmom po besedah režiserja želijo otrokom približati lepoto zunanje igre in druženja z vrstniki ter jim poslati sporočilo, da nikoli ne smejo obupati, ker s skupnimi močmi lahko prispevajo k spremembi in gradijo boljšo prihodnost. Kaja Šuštar pa je poudarila, da film mlade nagovarja, naj ne bodo samo na telefonih, pač pa naj gredo ven in si naberejo izkušnje, ter jim sporoča, naj se borijo za tisto, kar jim je pomembno.

Film so snemali lansko poletje v Ljubljani. V njem zasledimo tudi nekaj znanih slovenskih igralcev: Marka Mandića, Gregorja Zorca in Sašo Pavček, v manjših vlogah pa se pojavijo še glasbenika Sarah Al Saleh - Sahareya in Mark Jacob Cavazza - Vazz ter Voranc Mandić. Za scenografijo je poskrbel Kranjčan Miha Knific.

Kampanja o pomenu gibanja in videospot

Ustvarjalci filmske pustolovščine so v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin in raperjem Nipkejem, avtorjem naslovne pesmi filma, zasnovali tudi kampanjo #GibanjeZaGibanje, katere cilj je opozoriti mlade in starše na pomen gibanja in druženja v mladosti. Otroci in njihovi starši so na poziv ustvarjalcev filma prijavili številna igrišča, za katera jim je mar, da se ohranijo, predvsem pa aktivno uporabljajo. Skupaj so izbrali sedem igrišč z raznih koncev Slovenije, na katerih so posneli videospot za naslovno pesem. Snemali so ga tudi na igrišču Osnovne šole Dob pri Domžalah.