/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Napravimo domačo granolo

Medtem ko bomo recepte za piškote raziskovali v prihodnjih tednih, se tokrat posvetimo pripravi domače granole. To lahko hranimo v dobro zaprti posodi več tednov, če pa jo zapakiramo v lične steklene kozarce, pa postane čudovito darilo.

Za pripravo snickers granole potrebujemo: 300 g ovsenih kosmičev, 100 g arašidovega masla, 100 g medu, 50 g masla, 2 žlici nesladkanega kakava, 100 g arašidov, 100 g datljev, 100 g temne čokolade, ščepec soli.

V večji posodi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, kakav, arašide ter ščepec soli. V manjši kozici na nizkem ognju stopimo maslo, arašidovo maslo in med. Mešamo, dokler ne dobimo gladke in enotne mase. Nato prelijemo kosmiče z mokro mešanico iz kozice in vse skupaj dobro premešamo. Pripravljeno zmes enakomerno razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Granolo pečemo približno 30 minut na 160 °C. Granolo med pečenjem večkrat rahlo premešamo, da se lepo in enakomerno zapeče. Ko je granola zlatorjava in hrustljava, jo vzamemo iz pečice in ohladimo. Ohlajeno granolo razdrobimo ter ji primešamo nasekljane datlje in sesekljano temno čokolado. Granolo hranimo v dobro zaprti posodi.

Za pripravo raffaelo granole potrebujemo: 250 g ovsenih kosmičev, 100 g kokosove moke, 100 g mandljev, 100 g masla, 100 g medu, ščepec soli, 100 g datljev, 100 g bele čokolade.

V večji posodi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, kokosovo moko, mandlje ter ščepec soli. V manjši kozici na nizkem ognju stopimo maslo in med. Mešamo, dokler ne dobimo gladke in enotne mase. Nato prelijemo kosmiče z mokro mešanico iz kozice in vse skupaj dobro premešamo. Pripravljeno zmes enakomerno razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Granolo pečemo približno 30 minut na 160 °C. Granolo med pečenjem večkrat rahlo premešamo, da se lepo in enakomerno zapeče. Ko je granola zlatorjava in hrustljava, jo vzamemo iz pečice in ohladimo. Ohlajeno granolo razdrobimo ter ji primešamo nasekljane datlje in sesekljano belo čokolado. Granolo hranimo v dobro zaprti posodi.