Narastek iz prosene kaše, skute in jabolk je preprosta, a izjemno okusna jed, ki nas s svojim rahlim in sočnim okusom popelje nazaj k tradicionalnim domačim jedem. Prosena kaša daje jedi prijetno teksturo, skuta poskrbi za kremasto mehkobo, jabolka pa dodajo naravno sladkobo in svežino. Ta narastek lahko ponudimo kot zdrav zajtrk, sladico, lažjo večerjo ali prilogo k enolončnicam.
Za pripravo potrebujemo 200 g prosene kaše, 3 dl vode za kuhanje, 4 dl polnomastnega mleka, 250 g skute, 2 srednje veliki jabolki, 3 jajca, 3 žlice medu ali sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 žličko cimeta, ščep soli, 1 žlico masla in naribano lupinico ene bio limone.
Najprej proseno kašo speremo pod tekočo vodo in jo nato prelijemo z vročo vodo ter pustimo nekaj minut stati. Tako odstranimo morebiten grenak okus. Nato kašo odcedimo in jo stresemo v lonec. Prelijemo jo s 3 dl vode in mlekom, dodamo ščep soli in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, dokler ne vpije vsega mleka in postane mehka. Kuhano kašo odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Medtem pripravimo druge sestavine. Rumenjake in beljake ločimo. Jabolka operemo, olupimo in naribamo. V skledi zmešamo skuto, rumenjake, naribana jabolka, med ali sladkor, vanilin sladkor, cimet in naribano limonino lupinico. Dobro premešamo, nato pa primešamo še kuhano proseno kašo ter nazadnje sneg beljakov.
Pekač namastimo z maslom in vanj enakomerno razporedimo pripravljeno zmes. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 35 minut, da se narastek zlato rjavo zapeče.
Nasvet: V nadev vmešamo še pest rozin, ki smo jih predhodno namočili v rum.