/ Foto:

Bučne bombete

Nekaj namesto klasičnega kruha

Vsakdo se je že kdaj znašel v situaciji, ko je nepričakovano zmanjkalo kruha ali pa smo si zaželeli nekaj drugačnega za popestritev obroka. Prav v takih trenutkih so bučne bombete in ovsene rezine odlična rešitev. Njihova priprava je hitra in preprosta, hkrati pa prinašajo svežino in raznolikost na v jedilnik.

Za pripravo bučnih bombet potrebujemo: 350 g moke, 4 dl tekočega jogurta, 4 žlice bučnega olja, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 pest bučnih semen; dodatno: 1 jajce za premaz, bučna semena za posip.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sol in pest bučnih semen. Prilijemo bučno olje in jogurt ter vse skupaj zmešamo. Iz dobljene mase oblikujemo srednje velike kroglice, v velikosti podobne teniškim žogicam, ter jih odlagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Ker je masa bolj lepljiva, si pri oblikovanju pomagamo tako, da roke zmočimo z vodo. Vsako kroglico po vrhu premažemo s stepenim jajcem in posujemo z bučnimi semeni. Pečemo jih v pečici, segreti na 180 °C, od 25 do 30 minut.

Za pripravo ovsenih rezin potrebujemo: 150 g ovsenih kosmičev, 2 dl jogurta, 150 g skute, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 žličko soli, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko suhega rožmarina, 1 žličko majarona, lanena semena ali mešanico semen za posip.

Ovsene kosmiče zmeljemo v moko. Skupaj zmešamo ovsene kosmiče, sol, majaron, rožmarin in pecilni prašek. Dodamo jajci, skuto, jogurt in olje ter vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Maso razporedimo po srednje velikem pekaču, prekritem s peki papirjem. Po vrhu potresemo še s semeni. Ovsene rezine pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 40 minut.