Na začetku poti. / Foto: Jelena Justin

Na začetku poti / Foto: Jelena Justin

Neopazni neznanec

Robič (1384 m n. m.) – Manj znan vrh v neposredni bližini obljudenih planin. No, vmes je makadamska cesta in slaba ura hoje. Kam gremo? Tokrat na Robič, ki gleda veličasten greben Košute.

Ko se ti zaželi neobljudenih vrhov, je teh ogromno, le malce več energije je treba usmeriti v izvedbo ture. Zadovoljstvo na koncu je še toliko večje. Naša tokratna tura orientacijsko ni zahtevna, saj se dobršen del poti gibamo po markiranih poteh, a vzpon na cilj je neoznačen. Obiskali bomo Robič, s katerega se bomo zazrli v dolg greben Košute, pa proti Čisovcu, Dobrči, Begunjščici itd.

Izhodišče vzpona je vas Podljubelj. Peljemo se proti Ljubelju, ko nas smerokaz usmeri v središče vasi Podljubelj. Najbolje, da parkiramo nekje v vasi, na primernem mestu, hojo pa začnemo v smeri osnovne šole, tam v križišču nas smerna tabla usmeri proti Kalu in Kofcam. Sprva se vzpenjamo po makadamski cesti ob potoku Jezernica. Ko cesta zavije izrazito desno (tam se tudi da parkirati, le prostora ni ravno veliko), jo zapustimo, zavijemo levo na širok in običajno blaten kolovoz. Markiranemu kolovozu sledimo vse do propadajoče hiše, nato pa pot preide na slabši kolovoz in hkrati zavije v gozd. Vzpenjamo se skozi gozd, hodimo po desni strani potoka, nato ga prečimo in preidemo na levo stran. Pot postane strmejša. Dosežemo še en potok, ob katerem se povzpnemo do domačije. Sprehodimo se čez dvorišče in se takoj nato začnemo vzpenjati levo. Markacije nas višje usmerijo desno na travnato pobočje. Dosežemo leseno kočo, nad katero prečimo pašno ograjo. Vzpenjamo se čez travnik, pašnik pravzaprav. Steza je malce slabše vidna, pot gre naravnost navzgor. Za pašnikom sledi pas gozda, ki nas pripelje do kolovoza, ki ga prečimo. Ob poti opazimo večjo skalo, mimo katere se strmo povzpnemo. Še vedno nadaljujemo v smeri Kala, dosežemo kolovoz, po katerem se strmeje povzpnemo do Zavetišča na Kalu. Nadaljujemo po makadamski cesti. Ko dosežemo razpotje, kjer se levo odcepi direktna pot na Kofce, se še naprej vzpenjamo po makadamski cesti, z nje se nam odpira pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Dosežemo markirano pot mimo kapelice proti planini Kofce, a še vedno nadaljujemo po makadamski cesti do križišča, kjer zavijemo desno. Cesta se začne celo spuščati, preide v gozd. Kmalu smo na križišču makadamskih cest. Med dvema cestama vidimo slabši kolovoz, po katerem nadaljujemo proti Robiču. Kolovoz postane strm in vsak višinski meter, ki ga naredimo, nam za hrbtom da lepši razgled na greben Košute, sploh na zahodne vrhove. Pot zavije levo in nas pripelje do grebena, po katerem se po slabši stezici povzpnemo najprej na predvrh, nato pa na vrh Robiča, ki nas nagradi z lepim razgledom.

Predlagam, da z vrha sestopimo nazaj do makadamske ceste, zavijemo levo v smeri prihoda in se mimo kapelice povzpnemo do Doma na Kofcah. Od Doma sestopimo do Zavetišča v Kalu, od tam pa po smeri vzpona nazaj na izhodišče. Na ta način bomo naredili zanimivo, delno krožno turo.

Morda se bere, kot da je Robič težko najti, pa ga pravzaprav ni, le malce moramo opazovati svet, po katerem se gibljemo.

Nadmorska višina: 1384 m
Višinska razlika: 800 m
Trajanje: 5–6 ur
Zahtevnost: 3 / 5