Tipičen primer normandijske arhitekture v centru mesta. / Foto: Neža Markelj

Normandija (4)

Rouen je živahna zgodovinska in kulturna prestolnica Normandije, ki se razteza na levem in desnem bregu reke Sene. Do središča Pariza ga loči ura vožnje s hitrim vlakom, v enakem času pa lahko prispemo tudi do mogočnih klifov ob obali mesteca Etrerat. Rouen je znan predvsem po svoji bogati zgodovini – Rihard Levjesrčni je bil tu okronan za vojvodo Normandije, v mestu so sodili francoski junakinji Ivani Orleanski in jo tam sežgali na grmadi, najstarejši deli pa se ponašajo z osupljivo gotsko arhitekturo, ki se s svojim zapletenim pročeljem in impresivnim zvonikom najbolj izrazito kaže na mogočni rouenski katedrali. V srednjem veku so namreč gospodje in uspešni mestni trgovci podpirali gradnjo velikih verskih objektov, tako da so v vrsti od vzhoda proti zahodu skozi središče mesta nanizane cerkev Saint-Ouen, Saint-Maclou, katedrala Notre Dame in cerkev, posvečena Ivani Orleanski.

Umetnost in kulinarika

Mestece je bilo ob mojem prihodu še v fazi prebujanja – kavarne in slaščičarne so se počasi polnile s prvimi gosti, iz pekarn pa so se že vile vrste lačnih turistov in vseh tistih, ki si zajtrke radi popestrijo s sladkimi in umetelno zavitimi rogljički. Zgodnje jutro sem izkoristila za ogled bogate zbirke slik, kipov in risb v Muzeju lepih umetnosti, ki hrani eno najbolj izjemnih javnih zbirk umetniški del v Franciji, in se tako spretno izognila popoldanski gneči, odkrivanje mesta pa sem nato nadaljevala s sprehodom mimo rouenske katedrale in se napotila proti staremu srednjeveškemu jedru. Vhod v ta del mesta zaznamuje Gros Horloge, zlata astronomska ura iz 14. stoletja, ki se z visokim stolpom vzpenja proti sinjemu nebu in vabi turiste na panoramski razgled nad mestom.

Tavala sem po tlakovanih ulicah, mimo pisanih, z lesenim opažem obdanih hišic, ki v pritličjih gostijo majhne restavracije in butične trgovine, in zavila v slaščičarnico Emma, kjer sem si privoščila francoski chou iz paljenega testa, napolnjen z vaniljevo ali čokoladno kremo. Priporočam! Poleg kremnih slaščic pa rouenske restavracije ponujajo tudi pestre okuse normandijske kuhinje, ki jih zapakirajo v raco à la Rouennaise in jabolčno pito tarte Tatin, mestna tržnica na trgu Place du Vieux Marché pa je znana po sirih in širokem naboru lokalnih pridelkov.

Epilog

Caen, Honfleu, Cherbourg, vasice ob Atlantiku ter najstarejši od vseh, Ruen, so krivci, da sem se v enem tednu popolnoma zaljubila v pokrajino neskončnih peščenih plaž in visokih klifov, v deželo mehkih, topljivih sirov in jabolčnega cidra ter ponovno odkrila kraje, kamor se bom z veseljem spet in spet vračala. (Konec)

×