V okviru praznovanj je izšla tudi nova ilustrirana zbirka Maistrovih trideset, ki prinaša nov pogled na generalovo poezijo. / Foto: Alenka Brun

Nov pogled na generala

V okviru praznovanj Maistrovega leta je izšla tudi nova ilustrirana zbirka Maistrovih trideset, ki prinaša nov pogled na generalovo poezijo in avtorja bralcu predstavlja v drugačni luči, kot smo vajeni.

Kamnik – Novo zbirko Maistrovih trideset so predstavili na vrtu Maistrove rojstne hiše v Kamniku. V pogovoru, ki ga je vodil Vladimir Motnikar, so sodelovale urednica zbirke Breda Podbrežnik Vukmir, tudi direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra v okviru Medobčinskega muzeja Kamnik in članica uredniškega odbora Alenka Juvan, avtorica spremne besede dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in teoretičarka, ter ilustratorka in oblikovalka Eva Mlinar. Zagotovo je knjižica s pesmimi posebna tudi zaradi njenih čudovitih ilustracij, ki jih povezujejo tri barve – zelena, rdeča in rožnata. Zanimiv je bil tudi spremljevalni glasbeni program, v katerem sta nastopila Katja in Simon Skalar z nekaterimi že uglasbenimi pesmimi Rudolfa Maistra - Vojanova, v ozadju pa so bila na vrtu razstavljena originalna dela Mlinarjeve, ki jih najdemo v zbirki Maistrovih trideset.

In zakaj trideset? Ker je v zbirki 30 pesmi. Ker je bil star 30 let, ko je izdal zbirko Poezije, ker se ga spominjamo petkrat 30 let po njegovem rojstvu in trikrat 30 let po njegovi smrti.

Knjiga na novo odkriva Maistrovo poezijo, ilustracije ji dodajo novo razsežnost skozi simbolno govorico podob in barv. Tudi ureditev prinaša svež pogled na generalove pesmi: na začetku zbirke cvete tipičen slovenski šopek – Nageljček, Rožmarin in Roženkravt, potem pa s pesmimi potujemo po slovenskem narodnem ozemlju. V teh pesmih sta izražena globoka ljubezen do domovine in tudi veselje zaradi njene lepote. Po ljubezenskih pesmih in nekaj pesmih s tragično vojno motiviko se zbirka konča s šegavo daljšo pesmijo Kralj Matjaž, v kateri je kraljevski in slovenski junak prikazan z druge, niti najmanj junaške perspektive, smo izvedeli med pogovorom.

Čeprav se utegne zbirka na prvi pogled zdeti kot pričevanje iz obdobja, ki je zdavnaj minilo, zdajšnji čas odkriva njeno aktualnost. Pomembna pa je tudi spremna beseda Urške Perenič, ki pesnika in generala prvič uvršča med stebre slovenske moderne in mu tako daje novo pesniško vrednost.

×