Kljub temu da letos ljubljanski Strelec in Igor Jagodic nista bila na seznamu prejemnikov Michelinovih zvezdic, slovenska kulinarična srenja gorenjskega kuharkseg mojstra, ki je na fotografiji poleg Ane Roš izjemno ceni. / Foto: Alenka Brun

Čeprav letos ljubljanski Strelec in Igor Jagodic nista bila na seznamu prejemnikov Michelinovih zvezdic, slovenska kulinarična srenja gorenjskega kuharskega mojstra, ki je na fotografiji poleg Ane Roš, izjemno ceni. / Foto: Alenka Brun

Novi stari obrazi med izbranimi

Michelin je razkril rezultate že šestega ocenjevanja Michelin Guide Slovenija oziroma Michelinovega vodnika za Slovenijo. Uradno razglasitev izbora je tokrat gostila Gorenjska, natančneje Kongresni center na Brdu pri Kranju. Na vrhu večjih sprememb ni, seveda brez presenečenj ni šlo.

Slavnostno razglasitev Michelinovih izbrancev je ponovno povezovala Mojca Mavec, v vlogah podeljevalk sta se dobro znašli Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ter Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije; svoj izostanek pa je opravičil Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. Za glasbeno spremljavo so poskrbeli tolkalistka Petra Vidmar, ki je tokrat navdušila z igranjem na steklenice, napolnjene z različno količino vode, uporabila dna posod za ustvarjanje zvoka, didžejka Manca Hauptman na glasbeni »postaji«, ki so jo okrasili z noži, ter saksofonist Tadej Tomšič.

Izbrani

V znani kulinarični vodnik Michelin – nekateri ga imenujejo tudi rdeča biblija kulinarike – je letos pri nas uvrščenih kar 72 restavracij, kar je devet več kot lani. Izbranih (Michelin Selected) je 51 restavracij, od tega kar devet novih; med njimi je sedaj tudi blejska Old Cellar Bled, kjer sta glavno gonilo restavracije Milodrag Gogić in Janina Vodan Gogić. Med naštetimi smo zasledili še Gostilno Krištof, restavracijo Danilo – gostilna in vinoteka, Dvor Jezeršek, Julijano (Grand Hotel Toplice), Restavracijo 1906 (Hotel Triglav Bled), Vilo Planinka in Vilo Podvin. Potem pa se je na seznamu znašel še sicer Kranjčan Jorg Zupan z Aftrom, ki se nahaja v Ljubljani, pa JB Restavracija, kjer vse bolj v ospredje stopata sin in hči Janeza Bratovža, ki prihaja iz kamniške občine. Kot zanimivost: med njimi sta tudi MasterChefov sodnik Mojmir Šiftar in ljubljanski Pen Klub.

Tri Roševi, dve Žefranu

Kobariški Hiši Franko z Ano Roš je tudi letos uspelo ohraniti tri Michelinove zvezdice, je pa tudi nosilka trajnostne, zelene Michelinove zvezdice. Kranjskogorska Restavracija Milka z Davidom Žefranom je ponovno prejela dve zvezdici, eno pa si je letos prislužilo sedem restavracij. Med njimi iz Gorenjske le radovljiška Hiša Linhart z Urošem Štefelinom. Ljubljanski Strelec s kuharskim mojstrom Igorjem Jagodicem, ki prihaja iz Gorenjske, zvezdice letos žal ni prejel. Nad Michelinovo odločitvijo so bili presenečeni tako Jagodic kot tudi drugi prejemniki Michelinovih zvezdic.

Razmerje med ceno in kakovostjo

Dvanajst restavracij je prejelo oznako Bib Gourmand. Michelin jo podeljuje restavracijam z izjemnim razmerjem med ceno in kakovostjo. Letos so se seznamu pridružile tri nove; bohinjska restavracija butičnega hotela Majerca, kjer kuhalnico vrti Timi Rožič, in pa restavracija ravno tako butičnega hotela Triangel v Gozdu - Martuljku, kjer v kuhinji domuje Jon Zupan, sta oznako obdržali.

Trajnostna zvezdica

Zeleno Michelinovo zvezdico je prejelo devet restavracij. Večini lanskoletnih prejemnikov jo je uspelo obdržati, na novo se je izbranim pridružila restavracija hotela Plesnik iz Logarske doline, v kateri ustvarjata Tom Čopar in stari kulinarični maček, že omenjeni Janez Bratovž. Od gorenjskih predstavnic sta zeleno zvezdico obdržali tudi kranjska Gostilna Krištof s kuharskim mojstrom Urošem Gorjancem ter radovljiška Hiša Linhart.

Prvič tri posebna priznanja

Letos je vodnik Michelin Sloveniji prvič podelil tri posebna priznanja. Prvo priznanje Young Chef Award je prejel Filip Matjaž (COB). Nagrada izpostavlja mladi kuharski talent, ki že danes oblikuje prihodnost slovenske kulinarike. Drugo priznanje je Service Award, ki jo je prejel Jan Sinčič (Salicornia), in sicer »zaradi njegove prijaznosti ter toplega in sproščenega sprejema, ki pripomoreta k temu, da se gostje res počutijo kot doma«, so zapisali pri Michelinu. Tretje priznanje Sommelier Award pa je prejel Anže Kristan (Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono). Ta nagrada pa je poklon someljeju, ki s poglobljenim znanjem o vinih, občutkom za harmonijo okusov ter osebnim pristopom ustvari izkušnjo, ki presega zgolj strežbo. Kolikor nam je znano, je Kristan po rodu Jeseničan.

Tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia 2025 bo na voljo predvidoma avgusta.