28 tekmovanje v kuhanju golaža cafe galerija Pungart Kranj na fotografiji z leve Samo Jakša, Franci Kuselj, Sonja Mlakar lastnica lokala, Tamara in Luka Mravinec, Klemen Markelj, Aljaž Primožič / Foto: Tina Dokl

Letošnji tekmovalci v kuhanju golaža in Sonja Mlakar (na sredini), vodja dejavnosti v Café galeriji Pungert / Foto: Tina Dokl

Od kotla do vina

Kranj je ta konec tedna minil v znamenju družabnih dogodkov. Pred Café galerijo Pungert je zadišalo po golažu, v Domu krajanov Primskovo pa je potekalo veselo Martinovanje z ozarčani.

Minuli konec tedna je bilo v Kranju živahno, dišeče in veselo. Pred Café galerijo Pungert so kuharski navdušenci merili moči na že 28. tekmovanju v kuhanju golaža. V tri dvočlanske ekipe so se povezali prekaljeni kuharski mački, ki so iz enakih sestavin poskušali ustvariti najboljši golaž. »V prvi vrsti gre pri našem tekmovanju za druženje, dobro voljo in smeh, šele nato pride tekmovalnost,« je ob dogodku poudarila Sonja Mlakar iz Društva Pungert Kranj, ki je z ekipo poskrbela, da je prireditev potekala v sproščenem, domačem vzdušju. »Pomembno nam je, da se ljudje srečajo, poklepetajo in skupaj ustvarijo nekaj lepega. Golaž je le izgovor – bistvo je druženje,« je dodala.

Med kuhanjem ni manjkalo niti smeha, šal in pesmi. Vonj po golažu je privabil tudi mimoidoče, ki so z zanimanjem spremljali, kako so tekmovalci skrbno mešali, okušali in popravljali okuse svojih jedi. Na koncu je šestčlanska komisija vse golaže pokusila (pri tem seveda niso vedeli, katera ekipa je pripravila kateri golaž), ocenila in določila, da sta najboljši golaž pripravila Klemen Markelj in Aljaž Primožič, ki sta v preteklosti na tem tekmovanju že slavila zmago.

Martinovanje z ozarčani

V večernih urah pa je bilo veselo tudi na Primskovem, kjer je v Domu krajanov Primskovo potekalo tradicionalno Martinovanje z ozarčani – dogodek, ki ga skupnost že vrsto let spremlja z velikim veseljem. Tudi tokrat je bil večer prežet s pesmijo, dobro hrano in pijačo, nasmehi in prijetnim druženjem. Kot nam je zaupal organizator Tilen Hodnik iz Akademske folklorne skupine Ozara Kranj, je dogodek v prvi vrsti namenjen druženju in dobri zabavi, veseli pa so tudi, da se ljudje z veseljem odzovejo. Letos je bila prireditev popolnoma razprodana. Kranjski furmani so ob tej priložnosti po posebnem protokolu izvedli krst mošta, s katerim so simbolično zaznamovali trenutek, ko mošt postane vino. Prizor je spremljalo veliko obiskovalcev, ki so z aplavzom pozdravili »rojstvo« mladega vina, nato pa z veseljem tudi sami nazdravili. Da so se obiskovalci lahko sprostili tudi na plesišču, pa so tokrat poskrbeli člani Ansambla Škof iz Horjula, ki so z narodnozabavnimi ritmi oživili plesišče. Po enajsti zvečer pa je zaživel tudi »arest«, v katerega so žandarji (Ažbe Perme, Domen Šilar in Fran Perko) zaprli tiste najbolj razposajene.