med kuhinja bašelj 2024 / Foto: Alenka Brun

Nasmejana zakonca Mesbah / Foto: Alenka Brun

Od Slovenije do Etiopije

Vas Bašelj v preddvorski občini je ponovno gostila Mednarodno kuhinjo, dogodek, ki ga je sicer pred leti začela domačinka Aleksandra Zibelnik Badii in se je do danes razvil že v pravo kulinarično druženje. Vsako leto je obiskovalcev več, tudi s strani domačinov je dogodek lepo sprejet, se pa tudi število sodelujočih na kuhinji veča. Letos sicer vajeti organizacije dogodka prevzema ravno tako domačin Miha Roblek, ki nam je povedal, da so pripravili slane in sladke, vsega skupaj kar okoli dvajset jedi. Obiskovalci kulinaričnega dogodka so tako uživali v okusih naših bližnjih sosedov, vsem znanem bureku in pitah, satarašu, tiramisuju, si privoščili jabolčni ali borovničev slovenski zavitek, avstrijski »šmorn«, posegali po sveže ocvrtih kvašenih flancatih, uživali v različnih okusih pic. Celo preddvorsko posmoduljo ste lahko pokusili, Miha Roblek pa je tokrat pripravil okusno jed na žlico, govedino po burgundsko. So pa navduševale tudi jedi iz Mehike, Amerike, Etiopije, Kirgizije, Irana. Med vsem tem smo opazili celo Loško mešanico, Bašljanski fantje pa so pripravljali tudi divjačino izpod peke. Domač bel in polnozrnati kruh pa ajdov in ajdov z bučnim oljem ter semeni so hitro našli svoje »odjemalce«. Potem je bila tu še Urškina borovničevo-kokosova presna torta, pa indijski »laddu«, sladica, ki se je prikupila tudi otrokom. Iz Bavarske sta se oglasila zakonca Petra in Markus Klaus, pripravila pa sta neke vrste nemški »germknödel«, ki ga sicer poznamo z avstrijskih smučišč. Rebeka in Laurent Mesbah živita že 25 let v Sarajevu, ona je Etiopijka, on rojen v Franciji očetu Irancu in pol Francozu, mami Švicarki, nista skrivala, da uživata v Bašlju. Rebeka je predstavila ljudem tudi piščančjo obaro, ki pa je z okusom precej presenetila, saj je bil mil kljub dodanim začimbam. Je pa zato pri sosednji stojnici mladi Benjamin Suarez imel vrsto za svoj »chili con carne«. Sicer je Čilenec, živi pa na Hrvaškem. Za glavnino perzijskih okusov je ponovno poskrbela družina Zibelnik Badii, zagotovo pa smo kakšno jed ali koga ob vsem okušanju, izmenjavi mnenj in uporabi več jezikov za komunikacijo spregledali. Nenamerno. Bilo je energično, v vsej množici obrazov smo naleteli celo na Avstralca, ki pa tokrat ni kuhal, je pa zato toliko bolj zvesto okušal.