Mama Barbara Tonejc, Tinka Tonejc, pobudnik koncerta Miha Smolej, Neža Tonejc in Valerija Čarman ter harmonikar Aleš Jakopič / Foto: Nik Bertoncelj

Mama Barbara Tonejc, Tinka Tonejc, pobudnik koncerta Miha Smolej, Neža Tonejc in Valerija Čarman ter harmonikar Aleš Jakopič / Foto: Nik Bertoncelj

Odprta srca za Tinko in Nežo

Na dobrodelnem koncertu za sestri Tonejc, ki premagujeta raka, so Jeseničani odprli svoja srca in na čustvenem večeru, polnem smeha in solz, pokazali, da znajo stopiti skupaj. Tinka Tonejc: »Pot je težka, a smo z družino vedno znali obrniti stvari v pozitivno smer in humor.«

Kakšno učno lekcijo srčne solidarnosti so nam spisali na Jesenicah! Mala lokalna skupnost največjih src. Staro, mlado, ravnatelj, župan, učiteljice ...« Takole je skoraj brez besed ostala Valerija Čarman z Inštituta Zlata pentljica po petkovem dobrodelnem koncertu na Jesenicah, na katerem so Jeseničani odprli srca za sestri Tonejc, Nežo in Tinko, ki premagujeta težko bolezen, raka. In odziv je bil res neverjeten, obiskovalci so povsem napolnili dvorano Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice in na čustvenem dogodku, na katerem ni manjkalo niti smeha niti solz, zbrali neverjetnih devet tisoč evrov.

Pobudo za koncert je dal Miha Smolej s Kmetije Smolej - Uric iz Planine pod Golico, in kot je dejal, so se prav vsi, ki jih je prosil za sodelovanje, takoj in brez oklevanja odzvali. Za čustev poln večer so tako poskrbeli: Ansambel Svizci, Čarodej Toni, Ansambel Žibert, Nina Bauman, Folklorna skupina Juliana, Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, Vita Renko, Chorchyp, Jan Smolej in Ženski pevski zbor Mavrica.

Koncert je gostila Osnovna šola Toneta Čufarja, ki sta jo obiskovali tudi Tinka in Neža. Kot je dejal ravnatelj Gaber Klinar, sta bili že v osnovni šoli zelo uspešni na vseh področjih, odličnjakinji, mirni, a odločni, za vzor drugim.

Aleš Jakopič iz Ansambla Svizci dekleti pozna iz domače vasi, ansambel namreč prihaja iz Planine pod Golico, Tinka in Neža pa iz sosednjega naselja Prihodi. Kot je dejal, sta dekleti s svojim pozitivnim odnosom in pogumom vredni vsega občudovanja.

Nastopil je tudi blejski župan Anton Mežan v vlogi priljubljenega Čarodeja Tonija. »To je še najmanj, kar lahko naredim. Šele ob takih zgodbah se človek zave, kakšno bogastvo imaš, če imaš zdravje ...« je dejal.

Z veseljem se je na povabilo na nastop odzvala tudi jeseniška pevka Nina Bauman. »Kar daješ, dobiš nazaj,« je dejala.

Ob koncu koncerta pa je za največji aplavz poskrbela Tinka Tonejc, ki je tudi zapela skupaj z učiteljskim pevskim zborom Mavrica, zatem pa stopila na oder še kot »predstavnica za stike z javnostjo v družini Tonejc«, kot je opisala samo sebe. Zahvalila se je vsem za podporo in pomoč. Kot je dejala, je pot težka, a so z družino vedno znali obrniti stvari v pozitivno smer in humor. »Ponosna in vesela sem, ko vidim, da znamo stopiti skupaj. Skupaj smo močnejši. In čeprav je pred mojimi očmi temno, je moje življenje mavrično. Naj bo tudi vaše!« je zaželela vsem.

Čisto ob koncu pa je za presenečenje poskrbel pobudnik koncerta Miha Smolej z rojstnodnevno torto, saj obe dekleti jeseni praznujeta rojstni dan. Vse najboljše jima je ob spremljavi harmonikarja Aleša Jakopiča zaželelo skoraj štiristo src v dvorani.