Orehovi trikotniki / Foto: Erika Jesenko
Orehovi trikotniki / Foto: Erika Jesenko
Torta za praznovanje, potica za božič in veliko noč, krofi za pusta. Orehovi trikotniki pa ne potrebujejo posebne priložnosti in jih lahko pripravimo kadarkoli.
Za pripravo orehovih trikotnikov potrebujemo: za testo: 300 g moke, 2 jajci, 100 g masla, 2 žlici mleka, 1 vaniljev sladkor, lupinico ene bio limone, pol pecilnega praška, 80 g sladkorja v prahu, ščep soli; za nadev: 5 žlic poljubne marmelade, 200 g masla, 150 g sladkorja, 250 g mletih orehov, 100 g nasekljanih orehov, 2 žlici mleka, 5 žlic ruma.
Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, ščep soli, limonino lupinico, sladkor v prahu ter vaniljev sladkor. Dodamo na lističe narezano maslo, dve žlici mleka ter jajci. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. V posodo stresemo sladkor, dodamo narezano maslo ter prilijemo mleko in rum. Med stalnim mešanjem segrevamo, da se maslo in sladkor stopita ter nastane homogena zmes. Nato vmešamo še mlete in nasekljane orehe.
Testo iz hladilnika razvaljamo približno 1 cm debelo ter z njim obložimo dno pekača. Po vrhu ga večkrat prebodemo z vilicami ter premažemo z marmelado. Prekrijemo z nadevom iz orehov ter poravnamo. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, ter pečemo 30 minut. Ohlajene rezine narežemo na trikotnike.
Nasvet: Konice orehovih trikotnikov se navadno pomoči še v čokolado. Vendar ker so že brez trikotnikov polni okusov, ta korak ni nujno potreben.