Jan Stare in Gašper Križaj sta s papamobilom osvojila drugo mesto tako v kategoriji hitrosti kot v izvirnosti. / Foto: Tina Dokl

Jan Stare in Gašper Križaj sta s papamobilom osvojila drugo mesto tako v kategoriji hitrosti kot v izvirnosti. / Foto: Tina Dokl

Osmič dirkali z garami

V soboto popoldne je na Senici potekala osma Dirka z garami za veliko nagrado Senice. Dogodek, ki ga je organizirala Sekcija ljubitelji starin Gare iz Kulturno-umetniškega društva Fran Saleški Finžgar Senica, je spet združil krajane v duhu tekmovalnosti in ustvarjalnosti.

Spodnja Senica – Pred desetimi leti so na Senici ponovno obudili priljubljeno tekmovanje, katerega korenine segajo v 50. leta prejšnjega stoletja. Takrat je bila dirka z garami že uveljavljena tradicija, ki pa je sčasoma utonila v pozabo. »Odločili smo se, da ohranimo ta dragoceni del naše zgodovine. Dirke z garami so v preteklosti pritegnile veliko pozornosti, danes pa smo jih posodobili, ne da bi izgubile svoj čar,« je pojasnil Uroš Medar, predsednik KUD Fran Saleški Finžgar Senica.

Papamobil in čebelarji

Gare, nekdaj nepogrešljivo sredstvo za prevoz sena in stelje, so v sodobnem času postale simbol povezovanja, ustvarjalnosti in inovativnosti. Tekmovalci namreč vsako leto navdušijo s svojimi tematsko okrašenimi vozički. »Tekma je priložnost za spodbujanje domišljije. Imeli smo že Rossijev motor, traktor, pa celo dr. Martina iz Gorskega zdravnika. Letos smo med drugim videli papamobil in čebelarje. Ustvarjalnost ne pozna meja in prav to nas vedno znova navduši,« je dodal Medar.

Tekmovanje se je začelo pred Domom krajanov Senica, od koder so se ekipe, bilo jih je deset, s svojimi garami pognale proti vrtcu na Senici in nazaj. Proga, ki je bila dolga 440 metrov, morda ni bila videti zahtevna, a štiri metre višinske razlike in zamenjava voznika s sotekmovalcem na polovici sta predstavljala svojevrsten izziv. Letos je dogodek še posebej zaznamovalo veliko število mladih udeležencev, šest jih je tekmovalo z vozički v ločeni kategoriji, nekateri pa so bili del ekip z garami.

Ohranjanje kulturne dediščine

Andrej Jerič, ki je letos tekmoval drugič, je s svojimi garami in ekipo, ki sta jo oblikovala še sin Val in hčerka Nina, znova izstopal in si tako kot lani prislužil prvo mesto v kategoriji izvirnosti. »Letos smo za temo izbrali čebele, medtem ko smo lani predstavljali traktor New Holland,« je povedal Jerič.

V kategoriji izvirnosti je bila druga ekipa Papa Franjo in tretja ekipa Društvo gar Senica. V papeža sta se prelevila Jan Stare in Gašper Križaj, ki sta tekmovala s papamobilom. »Šef nama je dal prost dan, da prideva blagoslovit dogodek,« se je pošalil Stare, ki sicer običajno pomaga pri organizaciji, letos pa sta se z Gašperjem odločila za aktivno sodelovanje.

Agata Trojar, predsednica Kulturnega društva Sejalec umetnosti, sodeluje na dirki vsako leto. »Gare, ki jih uporabljamo, sem prejela ob svojem petdesetem rojstnem dnevu. Še danes jih pogosto uporabljam pri obhišnih opravilih, saj je veliko bolj praktično peljati en sam voziček kot dve samokolnici,« je pojasnila Trojarjeva in poudarila, da dogodek ni zgolj tekmovalne narave, temveč tudi način ohranjanja kulturne dediščine. Letos je ob njej tekmoval Vladko Poje, ki se je dirke udeležil prvič. V kategoriji hitrosti si je prvo mesto pritekla ekipa Kuralt-Krajnik, druga je bila ekipa Papa Franjo in tretja ekipa Jurca. V kategoriji otrok pa je bil z vozičkom najhitrejši Žan Debeljak, druga je bila Evita Medar in tretja Mia Poljanec.