/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Osvežilna limonina torta

Limonina torta je kot nalašč za poletne dni, saj s svojo svežino in lahkotnostjo prinese prijetno osvežitev. Nežen orehov biskvit, limonina krema iz mascarponeja in jogurta ter preliv iz bele čokolade ustvarijo uravnotežen preplet sladkega in kiselkastega okusa.

Za pripravo limonine torte potrebujemo: za biskvit: 2 jajci, 3 žlice orehov, 2 žlici moke, 1 žlico mleka, 1 žlico olja, 2 žlici sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka, 3 žlice ruma; za limonino kremo: 250 g maskarponeja, 150 g kremnega jogurta, 80 g limoninega soka, 2 žlici naribane limonine lupinice, 2,5 dl smetane, 2 žlici ruma, 2 vaniljeva sladkorja, 80 g sladkorja, 5 listov želatine; za preliv: 1 dl smetane, 130 g bele čokolade.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, ščep soli in mlete orehe. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjake penasto vmešamo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter prilijemo mleko in olje. Postopoma dodajamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še sneg beljakov. Maso razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut. Pečen biskvit prestavimo na krožnik, kjer bomo sestavljali torto. Okrog biskvita namestimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico mleka in ruma.

Priprava kreme: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo dobro ožamemo. 0,5 dl smetane segrejemo ter v njej raztopimo ožeto želatino. Skupaj zmešamo limonin sok, rum, sladkor ter vaniljev sladkor. Mešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo maskarpone sir, jogurt in smetano z želatino. Nazadnje primešamo še stepeno smetano. Kremo nadevamo na biskvit ter jo poravnamo.

Torto postavimo v hladilnik, med tem časom pa pripravimo preliv: 1 dl smetane segrejemo skoraj do vretja ter z njo prelijemo nadrobljeno čokolado. Počakamo minuto in zmešamo, da se čokolada raztopi. Preliv ohladimo do mlačnega ter z njim prelijemo torto. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se povsem ohladi in strdi.