Mošenjski dnevi 2025Ekipa Turistično društvo TD Mošnje / Foto: Nik Bertoncelj

Upravni odbor Turističnega društva Mošnje je tudi letos poskrbel za organizacijo dogodka. / Foto: Nik Bertoncelj

Oživela tradicionalna hrana

Mošnje so minuli konec tedna spet dihale kot ena sama velika družina. Na 17. Mošenjskih dnevih, ki so potekali 19. in 20. septembra, je bilo moč slišati pesem, smeh in veselje, vonjati domače jedi, začutiti pa je bilo mogoče pravo toplino vaškega praznika.

Dogodek, ki ga organizira Turistično društvo Mošnje, je privabil številne domačine in obiskovalce od drugod. Petkov program se je začel z gasilsko vajo, nadaljeval s kulturnim programom plesne skupine zArt in pevskega zbora, večer pa je sklenil ansambel Slučaj, ki je obiskovalce zabaval dolgo v noč. Sobota je bila namenjena predvsem domači kulinariki in prikazu starih obrti. Na stojnicah so se predstavili lokalni obrtniki, odprta so bila vrata muzeja, obiskovalci pa so se lahko preizkusili tudi v srečelovu. Otroški program z Arbadakarbo in poslikavo obraza je privabil najmlajše, večerni del pa je ponovno poskrbel za plesne ritme, tokrat z ansamblom Veseli svatje.

Predsednica Turističnega društva Mošnje Andreja Šmid je ob tem povedala: »Mošenjski dnevi so postali prava tradicija. Na začetku so bili namenjeni predvsem vaščanom, z leti pa je dogodek rasel in se razširil v bogat popoldanski in večerni program. Posebnost praznika je domača hrana, ki jo pripravimo vaščani – jedi, kakršne so se nekoč kuhale v vsakem gospodinjstvu. To je praznik, ob katerem zaživi vsa vas. Vesela sem, da imam ob sebi odlično ekipo, ki priprave začne že dolgo pred dogodkom, in da za vsakega obiskovalca najdemo nekaj zanimivega.«

Na stojnicah je zadišalo po raznolikih jedeh. Obiskovalci so lahko poskusili golaž, bograč in pasulj, za ljubitelje rib so bile na voljo ribe s krompirjevo solato, za prave tradicionaliste pa žganci in gobova juha, manjkalo pa ni niti ponudbe za sladokusce. Del dogajanja je doživela tudi 12-letna Liza Aljančič, ki je letos pomagala pri strežbi grmade. »To je super dogodek, vsi pridejo, se veselijo. Jaz ga imam zelo rada,« je dejala in nam zaupala še, da čeprav obiskovalci z veseljem pristopijo in vzamejo svojo porcijo grmade, sama nad njo ni preveč navdušena. Helena in Miran Lindič sta obiskovalcem postregla z gobovo juho in žganci, za kar sta gobe nabirala kar tri tedne. »Trikrat sva šla zastonj, nisva našla niti ene gobe, zadnja dva tedna pa sva nabrala nekaj jurčkov in lisičk. Je pa vmes nekaj svežih, nekaj suhih. Že v preteklosti sva sodelovala na tem dogodku, kuhava pa letos prvič. Je pa dogodek super,« sta povedala.