/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Palačinke s skuto in blitvo

Palačinke z blitvo in skuto so praktična in hranljiva jed, pripravljena iz osnovnih sestavin, primerna za obrok brez mesa. Jed združuje ogljikove hidrate, beljakovine in zelenjavo, kar omogoča uravnotežen vnos hranil. Priprava je enostavna, rezultat pa omogoča postrežbo svežih palačink ali njihovo shranjevanje za kasnejšo uporabo.

Za pripravo palačink s skuto in blitvo potrebujemo: za palačinke: 2 jajci, 200 g moke, 2 dl mineralne vode, 1 dl mleka, pol žličke pecilnega praška, ščep soli, maščobo za peko; za nadev: 300 g blitve ali špinače, 400 g skute, 1 jajce, nekaj žlic kisle smetane ali jogurta, sol, poper, ščepec muškatnega oreščka; za preliv: 2 jajci, 1 dl kisle smetane ali jogurta, 1 dl mleka.

Najprej se lotimo priprave palačink: V skledi zmešamo vse sestavine v gladko maso. Pustimo počivati 15 minut. Nato v ponvi z malo maščobe spečemo tanke palačinke, jih odlagamo na kožnik ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da ostanejo mehke.

Za pripravo nadeva blitvo ali špinačo na hitro poparimo in nasekljamo ter dobro odcedimo. Zmešamo jo s skuto, jajcem, kislo smetano ali jogurtom, soljo, poprom in muškatnim oreščkom, da dobimo kremast in dobro začinjen nadev. Vsako palačinko namažemo z nadevom, jih zvijemo in zložimo na rahlo pomaščen pekač.

Za preliv stepemo jajci s kislo smetano ali jogurtom ter mlekom. Mešanico prelijemo čez palačinke. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 25–30 minut, dokler se palačinke lepo ne zapečejo in dobijo zlate skorjice.

Nasvet: Palačinke postrežemo tople, lahko pa jih tudi shranimo v hladilniku in pogrejemo kasneje za hitro malico. Skupaj s krožnikom tople juhe ali skledo sveže solate tvorijo uravnotežen in hranljiv obrok.