Avtorica razstave Angelca Križaj z vnukinjo Moniko

Park objet v slike cvetja

V čudovitem naravnem okolju parka na Cegelnici je imela domačinka Angelca Križaj prvo samostojno razstavo slik z naslovom Rože za Marijo.

Cegelnica – Angelca Križaj pravi, da ima rada vse lepo, še posebno pa rože, najsi bodo prave, žive, ali tiste na sliki. S slikanjem se je začela ukvarjati po upokojitvi. Pravi, da jo to zapolnjuje, veseli in sprošča. Je članica likovne sekcije Kulturnega društva (KD) Tabor Podbrezje, ki je na minuli praznični četrtek organiziralo njeno prvo samostojno razstavo. Slike, naslikane v tehnikah akvarel in akril, ki jih ustvarja v miru svojega doma, so obiskovalce, ki so prišli od blizu in daleč, povabile v svoj objem.

Kot je povedala vodja likovne sekcije pri društvu Ronka Kozjek, je Angelca Križaj ena njihovih najbolj zvestih in prizadevnih članic, ki je zdaj svoj kraj še posebno počastila s samostojno razstavo. Kot je dejala predsednica KD Tabor Dragica Perne: »Današnji dan največkrat poimenujemo kar veliki šmaren, ko številni Slovenci romajo v Marijina svetišča, ki jih je polna naša domovina. Mi smo poromali na Cegelnico, lahko bi rekli kar v svetišče na prostem, ko je Angelca Križaj 16 slik ponudila na ogled vsem nam in hkrati v poklon Jezusovi materi ob prazniku njenega vnebovzetja.«

Avtorico razstave je z nanizanimi dejstvi iz srca lepo predstavila pesem Srečka Čoža, pesnika in Angelčinega prijatelja, ki jo je tudi v pogovoru opisal kot skromno, dobrotljivo, optimistično in ustvarjalno, njene motive rož, ki jih vsi poznajo, pa kot prav nič izumetničene, ampak naslikane takšne, kot dejansko so. Angelca Križaj je vidno ganjena med zbrane podelila, da je počaščena.

V kulturnem programu so nastopili pevci nakelskega cerkvenega pevskega zbora, Dragica Perne je prebrala nekaj pesmi, med njimi pesem podbreškega pesnika Milana Debeljaka z naslovom Marija šmarnica. V prijetnem druženju, ki je sledilo, so v okušanje ponudili tudi znamenito Podbreško potico.

×