/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Pečen čokoladni puding z marelično omako

Pečen puding se znajde skorajda v vsakem kuharskem zvezku. Je izredno hvaležno pecivo: preprosto, hitro za pripravo in okusno. Mi pa ga bomo tokrat obogatili še z marelično omako, ki mu doda prijetno svežino.

Za pripravo čokoladnega pudinga z marelično omako potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 10 žlic sladkorja, 10 žlic moke, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 10 žlic mleka, 10 žlic olja, 1 vrečko čokoladnega pudinga v prahu, 1 vrečko pecilnega praška in ščepec soli; za marelično omako: 300 g marelic, od 2 do 3 žlice sladkorja oz. po okusu, pol žličke cimeta, 1 žlico ruma, 1 žlico limoninega soka, 3 žlice vode.

V skledi penasto umešamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da masa postane svetla in zračna. Nato prilijemo mleko in olje ter premešamo. Posebej zmešamo moko, puding v prahu, ščep soli in pecilni prašek, nato to suho mešanico postopoma dodajamo k jajčni masi. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic. Zmes vlijemo v namaščen pekač ali pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut oziroma dokler zobotrebec iz sredine ne pride čist. Po peki biskvit ohladimo.

Marelice operemo, razkoščičimo in narežemo na manjše koščke. V manjši kozici jih skupaj z vodo, s sladkorjem, cimetom, rumom in limoninim sokom segrevamo na srednjem ognju, dokler se ne zmehčajo (približno 10 minut). Ko so marelice mehke, jih spasiramo s paličnim mešalnikom.

Pečen in ohlajen kolač prelijemo z marelično omako. Po želji okrasimo še s kapljicami stepene smetane ali jogurta.

Nasvet: Za dodatno aromatičnost namesto vode v marelični omaki uporabimo malo belega vina.