Bogdan Žnidar s Poljanskimi godci / Foto: Tina Dokl

Peli in igrali pod Kriško goro

Planinsko društvo Križe je minulo nedeljo organiziralo šesto srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin v Zavetišču v Gozdu v prijetnem vzdušju in prelepi kulisi Kriške gore.

Gozd – Prvo leto je bilo petdeset nastopajočih, letos na že šestem srečanju, ko so na odru tudi zaplesali, jih je bilo vsaj deset več. Kot je povedal Bogdan Žnidar, podpredsednik Planinskega društva Križe in glavni pobudnik prireditve, srečanje ni tekmovalnega značaja. »Nastopajoči pridejo iz vse Slovenije in tudi iz avstrijske Koroške. Vsak zaigra ali zapoje največ dve pesmi, vsak za spomin na srečanje prejme pokal.« In seveda zaslužen aplavz.

Srečanja harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin v Zavetišču v Gozdu so se začela, ker tudi Bogdan Žnidar s kulturo živi že vse svoje življenje. Doma je iz bližnjih Gorič, kar 32 let je bil predsednik tamkajšnjega kulturnega društva. Tudi s planinstvom je povezan, začelo se je v šoli v Goričah, nadaljeval je s članstvom v Planinskem društvu Kranj in zatem v Planinskem društvu Križe, katerega član je še danes. »Srce me je gnalo naprej. S prijateljem Davidom Komacem, ki je imel dosti naslovov harmonikarjev, ki so nastopali in tekmovali po Sloveniji, poleg tega njegov sin Gašper igra harmoniko pri ansamblu Maksi, sva se zmenila, da bi tako glasbeno prireditev organizirali tudi v Zavetišču v Gozdu.«

Poljanski godci so prišli že lani in tudi letos niso manjkali – ker je vzdušje enkratno, so dejali. Poljanski godci ohranjajo stare običaje in četudi za vse njihove številne nastope vedno niso v polni postavi, trenutno zaradi dopustov, se potrudijo, kot je pojasnil njihov vodja Ivo Kristan, da pridejo vsaj štirje. Tokrat so peli in godli z dvema harmonikama, škaf basom in kitaro. Iz bogatega repertoarja pa so za to priložnost izbrali le najboljše.

Dvanajstletni Anže Slovša z Janč je nastopil s frajtonarico in zaigral skladbo Ta sosedov Francelj. Harmonike se uči eno leto, za kar ga je navdušil dedi Tone. Za Anžeta je bil to sploh prvi odrski nastop, a tremo je premagal, dobro zaigral in zagotovil, da se na srečanje v Gozdu še vrne. Vinko Jensterle iz Kranja, sicer član Kranjskih furmanov, je na frajtonarico zaigral dve avtorski skladbi, Na Joštu in Domotožje. Harmoniki ostaja zvest že sedemdeset let. Ne bo težko ugotoviti njegovih let, igranja nanjo se je učil že s petim letom starosti v nekdanji družinski gostilni na rojstnem Petrovem Brdu.

Srečanje harmonikarjev, pevcev in glasbenih skupin se je prijelo in obdržalo, napovedali so ga že za prihodnje leto, letošnjega pa sklenili v veseli družbi z ansamblom Maksi.

×