Gostitelja zakonca Ovsenik s kmetije Odéms / Foto: Alenka Brun
Gostitelja zakonca Ovsenik s kmetije Odéms / Foto: Alenka Brun
Peti rojstni dan
Na kmetiji Odéms v Predosljah, kjer so med drugim znani tudi po dobrotah iz senenega mleka, so organizirali peti dan odprtih vrat. Soustvarjalci dneva odprtih vrat so obiskovalcem pripravili prijetno, prav rojstnodnevno razpoloženo petkovo popoldne.
Najmlajši so na odprtem dnevu uživali. Ni manjkalo iger, imeli so foto kotiček, aktivnosti so bile praktično na vsakem koraku. S Polono Bandelj iz Tržiča so slikali panjske končnice, Kranjčanka Andreja Škulj jih je popeljala v svet gline. Tokrat je imela s seboj tudi svojo mamo Ano Škulj, ki je ravno tako uživala v delavnici, kjer so najmlajši pod budnim očesom in s pomočjo nasvetov hčere iz gline ustvarjali živali.
Kogar je zanimala preteklost, kmečko orodje, predmeti iz starih časov je lahko o tem povprašal restavratorja Roka Valjavca, ki sicer prihaja iz sosednjega kraja, Britofa. Obiskovalci so lahko v živo spremljali, kako poteka brušenje nožev, za ostrino skrhanih rezil je bil zadolžen Miha Jezeršek iz Žlebov. Marko Dolenc je razveseljeval z mesnimi okusi, prepoznavno kranjsko klobaso z domače, Hribarjeve mesarije, prisoten je bil tudi Štefan Čebašek iz Verja pri Medvodah z ekološke kmetije Pr' Črnet. Iz Žirovskega Vrha s kmetije Budl se je s svojimi znamenitimi kislimi kumaricami in jagodno marmelado ter sokovi in sirupi oglasila Vesna Kavčič. Obiskovalce je zanimala tudi ponudba ekološke kmetije Šlibar iz Kovorja, sploh njihovo pivo. Klemen Klavčič (blagovna znamka Naše) iz Cegelnice pa je predstavil pesto omake, likerje in sokove. Mimogrede smo izvedeli, da smo pesto na stojnici lahko okušali iz malih keramičnih posodic, ki so delo njegove soproge. Potem so bili tu še trije nadobudni fantje – Nace, Štefan in Janez –, ki so pekli palačinke z različnimi nadevi. Lahko ste si privoščili tudi »šmorn« in okušali sladoled iz senenega mleka s kmetije Odéms.
Jana Ovsenik, gospodarjeva sestra, nam je zaupala, da konec septembra in v oktobru pripravljajo na kmetiji tudi delavnico priprave štrukljev; na hitro nam je prišepnila še o Četrtkih z razgledom, gledališkem abonmaju KUD-a Predoslje; na stojnici pa si je prostor delila še s kmetijama Štirn in pa Matijovc.
Gostitelja, Darija in Gregor Ovsenik, sta prisotne tudi nagovorila in izrazila veselje, da so se odzvali in obiskali njihovo kmetijo. Povedala sta tudi, da gre že za peti dan odprtih vrat, ki se je v bistvu začel z odprtjem trgovine pod kozolcem, tradicijo pa so sedaj kar ohranili. Gregor Ovsenik je še poudaril, da vedno rad vidi, ko ljudje pridejo pogledat njihovo kmetijo, in obljubil, da se bodo trudili, da bo ostala kmetija odprte narave še naprej.
Mimogrede pa smo izvedeli, da sta bila na stojnici prijateljske kmetije prisotna tudi mladoporočenca. Namreč s kmetije Malenšek iz Žlebov pri Medvodah sta prišla Klara in Jakob Bizant, ki sta civilni da že izrekla, in če smo ju prav razumeli, se prava poročna sobota paru obeta konec tega tedna. Torej: srečno!