Razstava fotografij Janeza Tolarja bo na ogled do 14. septembra. / Foto: Simon Benedičič

Pikice in Tončki

V Galeriji Muzeja Železniki poteka fotografska razstava domačina Janeza Tolarja.

Železniki – V Galeriji Muzeja Železniki si lahko do 14. septembra ogledate razstavo fotografij domačina Janeza Tolarja z naslovom Pikice in Tončki. »Razstava prikazuje otroke v neki zgodbi, dogajanje v njihovem igrivem, iskrivem svetu. Otroci so iskreni, pokažejo svoja razpoloženja, igrivost, spontanost. Ko se otrok sprosti ob nekem dogajanju, ki ga ima rad, se lahko ustvarijo čudoviti posnetki. To mi je všeč, ker to ni le fotografija otroka, ampak prikazuje še njegovo zgodbo. Sam rad to prikažem na čim bolj pravljičen način,« je razložil avtor.

»Le kako bi lahko ostali ravnodušni ob njegovih pravljičnih fotografijah otrok? Kar ponese nas nazaj v leta naše mladosti. Zopet se vidimo na travnikih, v lovu za kokošmi in skrivanju v žitnih poljih,« je ob Tolarjevi razstavi zapisal njegov kolega, fotografski mojster Aleksander Čufar, ki mu največ pomeni, da ima fotografija zgodbo.

Gre za Tolarjevo drugo samostojno razstavo; pred leti je že razstavljal prav na tej lokaciji. Kot pravi, so ga lepe fotografije vedno zanimale. Fotografirati je začel povsem ljubiteljsko, resneje pa se z njim ukvarja dobro desetletje in pol. Fotografiranje mu danes predstavlja dejavnost ob službi. Sprva je največ fotografiral pokrajino in naravo. Ko sta si z ženo ustvarila družino, pa ga je začela zanimati družinska fotografija, predvsem otroška.

×