Piščanec na modelu za potico / Foto: Erika Jesenko

Piščanec na modelu za potico

Model za peko potice ni uporaben zgolj za peko potice in drugih sladkih zavitkov. Več kot koristno se obnese tudi za peko piščanca. Mariniranega piščanca postavimo na sredino modela, v model pa razporedimo krompir z zelenjavo. Med peko bodo sokovi piščanca tekli na krompir in zelenjavo ter to naredili sočno in polno okusov.

Za pripravo piščanca v modelu za potico potrebujmo: 1 srednje velikega piščanca (približno 1,5 kg), 4 žlice olivnega olja, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke timijana, pol žličke rožmarina, sol in poper (po okusu); za krompir in zelenjavo: 1 kg mladega krompirja, 1 skodelo poljubne zelenjave (paprika, bučke, koleraba …), 2 žlici olivnega olja, sol, 1 šopek peteršilja.

Približno 1 uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika, ga umijemo in temeljito osušimo. V skodelici zmešamo olivno olje, mleto rdečo papriko, timijan, rožmarin, sol in poper. S pripravljeno marinado natremo piščanca in ga postavimo na sredino modela za potico, tako da piščanec stoji pokonci. Krompir temeljito umijemo in narežemo na polovice ali krhlje. Zelenjavo očistimo ter jo prav tako narežemo na manjše kose ali trakove. V skledi skupaj zmešamo krompir, zelenjavo in vse skupaj posolimo in pokapljamo z olivnim oljem. V model razporedimo narezan krompir in zelenjavo. Pečico segrejemo na 200 °C in vanjo postavimo model s piščancem in zelenjavo. Takoj pod model postavimo še en pekač, v primeru, da bo iz sredine modela pritekla kakšna tekočina. Pečemo od ene ure do ure in pol, odvisno od velikosti piščanca. Med peko krompir in zelenjavo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče. Da se piščanec ne bi preveč zapekel, ga proti koncu po potrebi pokrijemo z aluminijasto folijo. Na koncu, ko je jed pečena, krompir in zelenjavo posujemo še s sveže nasekljanim peteršiljem.

×