Foto: Erika Jesenko
Nadaljujemo peko piškotov. Tokrat bomo pripravili arašidove in limonine. Oboji navdušijo z bogatim okusom in aromo ter krhkostjo, saj se kar stopijo v ustih.
Za pripravo arašidovih piškotov potrebujemo: 450 g moke, 100 g sladkorja, 200 g arašidovega masla, 250 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 2 vaniljeva sladkorja, ščep soli (lahko dva ščepca; odvisno koliko je slano arašidovo maslo); za obliv: 150 g temne čokolade, 3 žlice nasekljanih arašidov.
Skupaj zmešamo vse suhe sestavine za testo: moko, sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in ščep soli. Dodamo jajci, arašidovo maslo in na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razvaljamo na pomokani površini približno pol centimetra na debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Piškote ohladimo. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ter vanjo do polovice pomakamo ohlajene piškote. Piškote polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Po čokoladi potresemo še nasekljane arašide. Pustimo, da se čokolada na piškotih povsem strdi, nato piškote poberemo v posodo.
Nasvet: Testo je malo bolj zahtevno za oblikovanje, saj pride bolj krhko. Vendar je vredno truda.
Za pripravo limoninih piškotov potrebujemo: 300 g moke, 150 g masla, 2 rumenjaka, 80 g mletega sladkorja, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, 1 žličko limonine lupinice, 4 žlice limoninega soka, ščep soli.
Najprej zmešamo vse suhe sestavine, ki jim nato dodamo še na lističe narezano maslo, rumenjaka in limonin sok. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo oblikujemo v dva debelejša svaljka premera 3 cm, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ohlajeno testo narežemo na pol centimetra debela kolesa. Polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo na 180 °C 15 minut.